Világ MTI 2021. január. 04. 22:00

Franciaországban felgyorsították az oltási kampányt, a korlátozásokat nem enyhítik

Január elsejéig mindössze 516 embert oltottak be, a kormány bejelentette, hogy felpörgetik a folyamatot.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Több ezer embert oltottak be hétfőn a koronavírus-ellen Franciaországban, és az elkövetkező napokban a kampányt kiterjesztik minden legalább ötvenéves egészségügyi dolgozóra – jelentette be a kormány, amelyet az ellenzék hevesen bírált az oltási program lassúsága miatt.

"Ma több ezer oltás történt az országban, de felgyorsítjuk a ritmust szerdától, csütörtöktől, péntektől" - mondta Olivier Véran egészségügyi miniszter a válságtanácskozás előtt, amelyet Emmanuel Macron államfő hívott össze válaszul a bírálatokra.

A nyolc nappal ezelőtt kezdett oltási programban január 1-ig alig 516 ember vehette fel az oltást, miközben a szomszédos országokban már meghaladta a több százezret a beoltottak száma. Az egészségügyi miniszter a párizsi Hotel-Dieu kórházban kialakított oltóközpontban elmondta: országszerte hasonló központokat hoznak létre.

"Ma este 27 központban, ahol van már oltóanyag, megkezdik az egészségügyi dolgozók beoltását" – mondta a tárcavezető.

"Holnap estig vagy szerdára megnégyszerezzük a központok számát, ami azt jelenti, hogy mintegy száz kórházban be tudjuk oltani az ott dolgozókat, illetve a házi orvosokat. Kijelenthetem, hogy a mai napon már több ezer embert oltottunk be az országban" – tette hozzá.

A kormány jelezte, hogy az idősotthonokba szállítandó dózisokat megduplázza, és a kiszállítást felgyorsítja, és februárra az idősotthonokon és a kórházakon kívül is megnyílnak az oltóközpontok az idősebbek számára. A cél továbbra is az, hogy március végéig 5-10 millióan be legyenej oltva országszerte.

A járványügyi korlátozások januárra tervezett enyhítése a kulturális intézmények január 7-i és a vendéglátóhelyek január 20-i nyitásával azonban távolodni látszik, miután a kormány attól tart hogy az év végi ünnepek alatti családi összejövetelek miatt a következő napokban emelkedni fognak a mutatók.

A vírus terjedése egyelőre túl erős ahhoz, hogy enyhítések legyenek

 – mondta Arnaud Fontanet, a kormány mellett működő tudományos tanács tagja a France Info hírrádióban. Gabriel Attal kormányszóvivő pénteken már jelezte, hogy nem lesz lehetséges az októberben bezárt színházak, mozik és múzeumok kinyitása január 7-én.

Az ország teljesen területén éjszakai kijárási tilalom van érvényben az általános karantén december 15-i feloldása óta, amely a legtöbb helyen este 8 órától reggel 6 óráig van érvényben, de szombat óta 6 millió francia számára két órával előbb, már este 6 órakor elkezdődik az ország keleti részén, ahol ismét a maximális riasztási küszöb fölé emelkedett a 100 ezer főre jutó fertőzöttek száma.

Az egészségügyi tárca hétfő este közzétett adatai szerint a év végi ünnepek hatása még nem érződik a mutatókban. Az elmúlt 24 órában csak 4022 új estet tártak fel, ugyanakkor 1258 betegfelvétel történt a kórházakban, ahol jelenleg 25 ezer fertőzöttet ápolnak, közülük 2666-an vannak intenzív osztályon, 245-tel többen, mint vasárnap. Az elmúlt 24 órában az elhunytak száma 378-cal 65 415-re emelkedett.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Windisch Judit - Dezső András 2021. április. 12. 17:05

Mennyire egyedülálló a magyar modell, amely rekordszámok mellett döntött az iskolák nyitásáról?

Az európai példák azt mutatják, hogy az iskolákat csak azután kezdték el vagy kezdik el kinyitni, hogy javulnak a járványügyi adatok. Kivétel ez alól Ausztria, ahol viszont egy intenzív teszteléssel kompenzálnak és nem is állnak rosszul. Noha itthon a környékbeli országokhoz képest magas a fertőzöttségi és halálozási adat, az is igaz, hogy szinte sehol sem álltak olyan jól oltásban, mint Magyarországon, ahol azonban a jól haladó oltások ellenére még messze a nyájimmunitás.