Világ MTI 2020. december. 02. 11:53

Több mint egy évre börtönbe küldték Joshua Wongot

A hongkongi diákaktivistát a 2019-es tüntetésen betöltött vezető szerepéért ítélték 13 hónap börtönre.

Tüntetések Hongkongban

Soha nem látott tüntetési hullám söpört végig Hongkongon, miután 2019 tavaszán a helyi törvényhozás megpróbálta megkönnyíteni a szökevények kiadatását Kínának. Bár a törvényt rég visszavonták, a demonstrációk a nyáron zavargássá fajultak. Ősszel ismét fellángolt az erőszak, a rendőrök már éles lőszert is használtak. Kövesse velünk a demonstrációk legfrissebb fejleményeit!

Bűnösnek vallotta magát a bíróság előtt Joshua Wong és két társa, így a férfi 13 hónap letöltendő börtönbüntetést kapott. Wong és segítői elmondásuk szerint

azért készek elfogadni bűnösségüket, mert abban reménykednek, hogy kiállásukkal ráirányíthatják a figyelmet a szerintük Peking által manipulált hongkongi büntetőjogi rendszerre.

Wong 13 és fél, a vele szorosan együttműködő Agnes Chow tíz, Ivan Lam pedig hét hónap börtönbüntetést kapott.

Hongkongi lapok szerint az ügyészek úgy állították be Wongot, mint a 2019. június 21-én engedély nélkül tartott demokráciapárti tüntetés vezetőjét. Az ügyészség videókat is bemutatott, ahogy a férfi hangosbeszélővel biztatja a tömeget.

Joshua Wong 2014-ben vált ismertté, az akkor kirobbant „esernyős forradalom” egyik diákmozgalmárjaként. 2017-ben amerikai kongresszusi képviselők javaslatára Nobel-békedíjra terjesztették fel.

Kínához „egy állam, két rendszer” szisztémában kapcsolódó városállamban akkor robbantak ki 2019-ben komoly tüntetések, később pedig zavargások, amikor olyan törvényt akartak bevezetni, aminek értelmében ki lehetett volna adni foglyokat Kínának. A tiltakozók szerint a kínai rendszert ellenzők kerültek ezzel célkeresztbe, és hiába táncolt később vissza a város vezetése a tervtől, általános rendszerellenes tiltakozáshullám vette kezdetét.

Kínával azonban hosszú távon nehéz dacolni: bár a tüntetések kitartottak egészen idén januárig, májusban a pekingi rezsim nyomására Hongkongban elfogadták a nemzetbiztonsági törvényt. Kína ezzel rúgta fel végérvényesen az „egy állam, két rendszer” felfogást: a törvénnyel az államellenesnek ítélt bűncselekmények esetében Kína meg tudja kerülni a hongkongi törvényhozást.

Tüntetések Hongkongban
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
EUrologus Arató László (EUrologus) 2021. május. 08. 14:00

Feladtuk a leckét az EU-nak az orosz és a kínai oltással

Amíg nincs egységes uniós Covid-igazolás, tagállami szinten szabályozzák a beutazási szabályokat. Ezek eléggé eltérőek jelenleg is, de még bonyolultabbá teszi a helyzetet, hogy csak Magyarországon használnak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által nem jóváhagyott vakcinákat is. Vannak országok, amelyek erről tudomást sem vesznek, mások részben alkalmazkodnak, néhányan pedig teljes mértékben.