Világ MTI / hvg.hu 2020. november. 11. 06:58

Törvényben írta elő a hazafiasságot a hongkongi törvényhozóknak Kína

A határozat közzététele után alig néhány percnek kellett csak eltelnie, hogy a hongkongi kormányzat bejelentse négy ellenzéki törvényhozó eltávolítását.

Tüntetések Hongkongban

Soha nem látott tüntetési hullám söpört végig Hongkongon, miután 2019 tavaszán a helyi törvényhozás megpróbálta megkönnyíteni a szökevények kiadatását Kínának. Bár a törvényt rég visszavonták, a demonstrációk a nyáron zavargássá fajultak. Ősszel ismét fellángolt az erőszak, a rendőrök már éles lőszert is használtak. Kövesse velünk a demonstrációk legfrissebb fejleményeit!

Törvényben írta elő a hazafiságot a hongkongi törvényhozóknak a legfelsőbb kínai törvényhozó testület, az Országos Népi Gyűlés Állandó Bizottsága szerdán – idézi a South China Morning Post hírét a Reuters. A patriotizmust kötelességgé tevő döntés lehetőséget adhat Hongkong vezetésének számos ellenzéki politikus eltávolítására.

Hszinhua kínai állami hírügynökséget idézve azt is írják, azok a képviselők, akik a hongkongi hatóságok megítélése szerint veszélyeztetik a nemzetbiztonságot – így például Hongkong nagyobb függetlensége mellett politizálnak –, automatikusan elveszítik helyüket a város törvényhozó testületében.

Hongkong 19 ellenzéki politikusa közös lemondását helyezte kilátásba hétfőn arra az esetre, ha az új szabályozást akár csak egyikőjükkel szemben is alkalmaznák. A határozat közzététele után viszont alig néhány percnek kellett csak eltelnie, hogy a hongkongi kormányzat bejelentse négy ellenzéki törvényhozó eltávolítását.

Ezután Hongkong összes ellenzéki törvényhozója le is mondott.

A négy politikus mindegyikét a korábbiakban már eltiltották a törvényhozási választásokon való részvételtől, ám a szeptemberben esedékes választásokat végül a koronavírus-járványra hivatkozva egy évvel elhalasztották.

Carrie Lam hongkongi kormányzó az ellenzéki törvényhozók lemondásának hírére kizárta annak lehetőségét, hogy időközi választásokat tartsanak a megüresedett helyek betöltésére, megerősítve, hogy a legközelebbi törvényhozó választásokat kilenc hónap múlva rendezik meg.

Tüntetések Hongkongban
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
EUrologus Arató László (EUrologus) 2021. május. 08. 14:00

Feladtuk a leckét az EU-nak az orosz és a kínai oltással

Amíg nincs egységes uniós Covid-igazolás, tagállami szinten szabályozzák a beutazási szabályokat. Ezek eléggé eltérőek jelenleg is, de még bonyolultabbá teszi a helyzetet, hogy csak Magyarországon használnak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által nem jóváhagyott vakcinákat is. Vannak országok, amelyek erről tudomást sem vesznek, mások részben alkalmazkodnak, néhányan pedig teljes mértékben.