Elhalasztják a hongkongi választást
Világ MTI 2020. július. 31. 14:48

Elhalasztják a hongkongi választást

Állítólag a koronavírus miatt.

Koronavírus-világjárvány

A második hullámra készül a világ, miután számos országban újra megemelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. A 2019 végén kitört világjárvány már eddig is több százezer beteg halálát okozta, a gazdasági károk pedig felbecsülhetetlenek. Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.

A koronavírus-járványra hivatkozva Carrie Lam hongkongi kormányzó pénteken bejelentette, hogy egy évvel elhalasztják a szeptember 6-ra kitűzött törvényhozási választásokat.

Lam a fertőzöttek emelkedő számával indokolta döntését egy, a brit gyarmati időkből származó, csaknem százéves különleges jogrendi törvényre hivatkozva.

A hétmilliós Hongkong eleinte sikeresen kordában tartotta a koronavírus terjedését, de júliusban az esetek száma erőteljes növekedésnek indult, és legutóbb már 100-150 új fertőzöttet regisztráltak naponta. A metropoliszban több mint 3100 fertőzöttje és 27 halálos áldozata van a járványnak.

A voksolást 2021. szeptember 5-én tartják Carrie Lam bejelentése szerint. A kormányzó lépése ugyanakkor jogi kérdéseket vet fel, mert hosszabb halasztásra csak a pekingi törvényhozás engedélyével van lehetőség. A kínai parlament legfelsőbb fóruma, az Országos Népi Gyűlés Állandó Bizottsága a nyári szünet ellenére összeül augusztus 8-a és 11-e között.

Hongkongi demokráciapárti törvényhozók alkotmányos válságtól tartanak. Huszonkét képviselő közös közleményben azt írta, hogy az elmúlt évben tapasztalt megmozdulások után kiemelten fontos lenne megtartani a törvényhozási választásokat. Szerintük a hongkongi vezetés csak ürügyként használja a koronavírus-járványt. Ted Hui ellenzéki törvényhozó szerint a kormányzót valójában egy esetleges vereség jobban aggasztja, mint a koronavírus. A 2014-es esernyős forradalom egyik vezéralakja, a választásból kizárt Joshua Wong rámutatott, hogy a szavazást fokozott óvintézkedések mellett meg lehetett volna tartani, ahogy arra más országokban is volt példa.

Az amerikai kormány is követelte a voksolás menetrend szerinti megrendezését.

Carrie Lam bejelentése szakértők szerint jelentős csapást mérhet a demokráciapárti ellenzékre, amely a tavaly kezdődött tüntetéshullámot és a kínai kormányzat által júniusban életbe léptetett szigorú nemzetbiztonsági törvény népszerűtlenségét meglovagolva abban reménykedett, hogy többségbe kerülhet a város törvényhozási tanácsában, jóllehet tizenkét jelöltjüket kizárták a választásokból.

Koronavírus-világjárvány
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés