Világ hvg.hu/MTI 2020. november. 25. 08:07

Elhárították az omlásveszélyt a Notre-Dame-nál

Sikerült elbontani a másfél évvel ezelőtti tűzvészben deformálódott állványzatot, így elkezdődhet az épületstabilizációs munka utolsó fázisa.

Másfél évvel az után, hogy kigyulladt a párizsi Notre-Dame székesegyház, hivatalosan is kimondták: sikerült elhárítani az omlásveszélyt. A tűzvészben leomlott huszártorony körüli deformálódott állványzatot mostanra sikerült ugyanis elbontani.

A torony felújítás alatt állt, amikor 2019. április 15-én az állványzaton tűz ütött ki. Az állványzat nem omlott össze, de megrongálódott a tűzvész okozta hőben. A deformálódott és a tűzben egymásra olvadt fémhengerekből álló építmény elbontása volt az előfeltétele annak, hogy a tényleges felújítás megkezdődhessen. A bontási munkák június 8-án kezdődtek.

A 40 ezer elemből álló, 200 tonna összsúlyú és felerészt 40 méter feletti magasságban lévő állványzat elbontásának a munkálatai lassan haladtak, mert egyszerre csak négy alpinista dolgozhatott a megrongálódott állványzaton és erősebb szélben szüneteltetni kellett a bontást. A munkát egy 80 méter magas toronydaru segítségével végezték.

A bontás befejeztével elhárult a fenyegetés, amelyet az állványzat jelentett a katedrálisra, így már megkezdhetjük az épületstabilizációs munkák utolsó fázisát

– mondta Jean-Louis Georgelin, a Notre-Dame újjáépítéséért felelős kormánybiztos kedden a helyszínen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról