Világ Németh András 2020. november. 21. 17:00

Száz napja tart, de kifulladóban van a fehérorosz tiltakozási hullám

Németh András
Szerzőnk Németh András

Vélhetően még jó ideig elhúzódik az augusztus 9-ei elnökválasztás elcsalása miatt kipattant fehéroroszországi belpolitikai válság, ám a főszereplők személye változóban van. Az ellenzéki tüntetések kifulladóban vannak, az 1994 óta hatalomban lévő államfő, csaláson kapott Aljakszandr Lukasenka már nem a tiltakozókkal hadakozik, hanem Oroszországgal: Moszkva azt szeretné, ha a levitézlett szövetségest egy másik megbízható politikus váltaná fel, Lukasenka viszont időt akar nyerni.

„Az már látszik, hogy a rendszer nem fog belülről összedőlni. Az autoriter rendszerek esetében – ha nem kívülről döntik meg őket – létezhet egy olyan forgatókönyv is, amely szerint belülről omlanak össze, mert elfogy a rezsim irányítójának a támogatottsága és a kiszolgálók számára a főnök már inkább a probléma oka, nem pedig a megoldás” – vélekedett Rácz András, a Német Külpolitikai Társaság elemzője. A Political Capital által szervezett kerekasztal beszélgetésen felszólaló politológus szerint Aljakszandr Lukasenka rezsimjéről kiderült, a rendszer – főleg az orosz támogatásnak köszönhetően – koherens tudott maradni.

Az elemzőnek szavait támasztja alá, hogy az augusztus 9-e óta tartó ellenzéki akciók ugyan egy ideig tömegesek voltak, ám nem vezettek a rezsim összeomlásához. A szeptemberben és október első felében még százezres tüntetések létszáma mostanra néhány ezresre olvadt, és nem működött a sztrájkmozgalom sem.

„Pedig a munkabeszüntetés eredményes fegyver is lehet, ahogy azt a lengyelországi Szolidaritás mozgalom is megmutatta az országos sztrájkkal. A rendőr ugyan szét tudja verni a tüntetőket, viszont nem tud beállni dolgozni a szalaghoz. Fehéroroszországban azonban ez nem működött, legális sztrájkot ugyanis szinte lehetetlen az országban szervezni, a munkavállalóknak pedig nincsenek olyan tartalékaik, amelyek elegek lennének ahhoz, hogy túléljék az esetleg több hónapos bevételkiesést” – magyarázta a szakértő.

Az elnökválasztás eredménye elleni tüntetők felvonulása Minszkben 2020. szeptember 13-án

A bizonytalanságot növelte, hogy senki sem tudja, mi volt az augusztus 9-ei választás valódi eredménye. „Győzhetett az ellenzék jelöltje, de az sem kizárt, hogy Lukasenka kapott több voksot. Azt lehet csak nagy biztonsággal kijelenteni, hogy Lukasenka, a hivatalos állításokkal ellentétben nem kapta meg a voksok 81 százalékát" - mondja.

Ellenzéki hibák

A tiltakozási hullám megtöréséhez az is hozzájárult, hogy miközben a karhatalom durván lépett fel a tüntetőkkel szemben és ezer számra vette őrizetbe a demonstrálókat, nem kerültek elő új ellenzéki vezetők, és egyre inkább jelképessé volt a tiltakozásokat szervező Koordinációs Tanács szerepe is. Az ellenzéki elnökjelölt, a Litvániába kényszerített Szvjatlana Cihanouszkaja népszerűsége is visszaesett, s a tanárból lett államfőjelölt elkövette azt a hibát is, hogy felszólította a hadsereget, lépjen fel Lukasenka ellen. Ez ugyanis már értékelhető úgy, hogy Cihanouszkaja erőszakos államcsínykísérletet kívánt végrehajtani.

Szvetlana Cihanouszkaja

A tiltakozási hullám elülte nem jelenti azt, hogy Fehéroroszország visszatér az augusztusi választások előtti hétköznapokba és Lukasenka következmények nélkül túlélte a válságot. Ez már csak azért sem valószínű, mert Oroszország, amely komoly segítséget nyújtott a krízis heteiben – Oroszországból érkeztek például a sztrájkoló minszki tévéseket felváltó szakemberek, s Lukasenkára a legforróbb napokban egy orosz kommandó vigyázott –, ugyancsak úgy érzi, hogy a régi szövetséges ideje lejárt és egy másik, ugyancsak megbízható politikust kell a mezőgazdasági szövetkezeti elnökből lett államfő helyére ültetni.

A nagy testvér tervez

Moszkvában ezt úgy képzelik el, hogy hamarosan alkotmánymódosítást hajtanak végre Fehéroroszországban és a változtatást követően rendezendő parlamenti és elnökválasztáson Lukasenka helyett már egy Oroszországgal ugyancsak baráti viszonyban lévő politikust indítanak. A Political Capital beszélgetésén jelen lévő szakértők viszont úgy vélik, Lukasenka – aki sikerrel fúrta meg a Fehéroroszország és Oroszország integrációját célzó korábbi moszkvai kísérleteket – most is ellenáll, és próbálja lassítani a folyamatot.

A kezére játszik, hogy Oroszország minden áron el akarja kerülni, hogy egy Nyugatbarát kormány kerüljön hatalomra az egykori szovjet tagköztársaságban: az Oroszországhoz tartozó, Litvánia és Lengyelország közé ékelt orosz exklávé, Kalinyingrád közelsége és az orosz légtér védelmében játszott szerep miatt Fehéroroszországnak stratégiai jelentősége van. Rácz András szerint Oroszországban a végső döntést mindig a katonai szempontok határozzák meg, így volt ez az Ukrajnához tartozó Krím 2014-es annektálása idején is. Akkor négy ember hozta meg a félsziget elfoglalásárról szóló döntést, és a résztvevők között nem volt ott Szergej Lavrov külügyminiszter. „Akkor az volt a cél, hogy az új ukrán vezetés ne ebrudalhassa ki az orosz flottát a Krímről és azt is szavatolni akarták, hogy Ukrajna ne csatlakozhasson a NATO-hoz” – mondta a szakértő.

A jelek szerint az EU-t sem foglalkoztatják nagyon mélyen a fehéroroszországi események. Az unió ugyan már nem ismeri el legitim államfőnek Lukasenkát, a Brüsszel által életbe léptetett és a napokban kibővített szankciók nem annyira komolyak, hogy azt valóban megéreznék a választási csalásokat elkövető, majd a több ember halálát okozó rendőrterrort engedélyező politikai vezetők.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról
hvg360 Balla István 2020. december. 04. 11:00

Berg Judit: Izgultam, nehogy a Ruminit is utálják a gyerekek, mint minden kötelezőt

Nemrég jelent meg Berg Judit Rumini-sorozatának tizedik kötete, de a kalandos életű mesehős – miután új illusztrációkat kapott - már a világhír felé kacsintgat, és film is készülne, ha a Filmalappal nem rekedtek volna meg a tárgyalások. Magyarország talán legnépszerűbb meseírójával ezúttal olyan, egyáltalán nem mesés témákról is beszélgettünk, mint a könyvdarálás, hogy ki lehet-e lépni egy stabil, de boldogságot nem adó házasságból, vagy hogy miért is próbálják a liberális értelmiség magyarságát megkérdőjelezni a jelenlegi kurzus támogatói.