Világ MTI 2020. november. 04. 19:39

Svájc több millió frankos kölcsönnel segíti a sportklubokat

Ismét be kell vetni a katonákat, annyire leterhelt az egészségügy az alpesi országban.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Szerdán több mint tízezerrel nőtt az új fertőzöttek száma Svájcban, ami a kórházak túlterheltségével fenyeget. A kormány ezért szerdán engedélyezte mintegy 2500 katona bevetését, hogy tehermentesítsék a szorult helyzetbe került egészségügyi ellátórendszert.

Idén ez már a második alkalom, hogy a betegek szállítására a svájci katonák segítségét veszik igénybe.

A Covid–19-pandémia második hullámával az esetszámok meredeken növekednek egy-két hetes késéssel pedig a kórházakban, illetve az intenzív osztályokon kezeltek száma is. 2020. október 27-e kedd óta több kanton kérte a hadsereg támogatását"

– közölte a svájci vezetés a szerdán.

A svájci kabinet egyben 350 millió svájci frank (120 milliárd forint) kölcsönt engedélyezett a járvány sújtotta sportkluboknak, illetve további támogatást is kilátásba helyezett, mivel a pandémia feltartóztatása végett a nagyobb rendezvényeket nézők nélkül tartják meg.

A 8,6 milliós lakosú Svájcban 192 376 az azonosított fertőzöttek száma, akik közül 2500-an hunytak el a kórban, a gyógyultak száma 87 100.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról