Világ hvg.hu 2020. november. 02. 08:39

Gránátokkal oszlatták a tömeget, százakat tartóztattak le a minszki tüntetésen

A hétvégén 221 fehérorosz tüntetőt vettek őrizetbe, az emberek állítólag már mindenre felkészültek.

Ismét sok tízezren tüntettek Minszkben Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök lemondását követelve vasárnap – írja a Reuters. A rendőrség figyelmeztető lövéseket adott le, úgy oszlatta a tömeget. Az emberekre – bár ezzel fenyegetett a nemrég leváltott fehérorosz belügyminiszter – nem lőttek rá. Villanógránátokat ugyanakkor használtak ellenük a hatóságok, azokat a tömegbe hajítva.

221 tüntetőt tartóztattak le a Vjaszna-96 (Tavasz-96) jogvédő szervezet szerint. Szemtanúk és résztvevők riasztónak és rendkívül feszültnek írták le a hétvégi demonstrációt. Egyikük úgy nyilatkozott:

Úgy érződik, az emberek már mindenfajta fokozódásra felkészültek.

Fehéroroszországban az augusztusi elnökválasztás óta, 12. hete tartanak folyamatosan demonstrációk, illetve különböző sztrájkok. Az országot 26 éve vezető Lukasenka a hivatalos számok szerint több mint 80 százalékos győzelmet aratott, de az embereknek meggyőződése, hogy elcsalta a választást.

Lukasenka többször is elmondta, hogy nem mond le, a demonstrációkat pedig a hatóságok által kívánja elfojtani. Múlt héten a Reuters szerint például azt nyilatkozta: aki kezet emel egy rendőrre, annak minimum a keze nélkül kéne távoznia.

A minszki helyzet fokozódik: figyelmeztető lövések a mai tüntetésen

A tizenkettedik hete tartó megmozdulások vasárnapi tüntetésén több embert őrizetbe vettek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról