Világ hvg.hu 2020. október. 17. 21:37

Újabb tűzszüneti egyezményt fogadtak el Karabahban

Örményország és Azerbajdzsán képviselői bejelentették, „humanitárius tűzszünetet” kötöttek és így szombat éjfélkor elhallgatnak a fegyverek a karabahi harctereken.

A két fél már a múlt héten is kötött egy hasonló megállapodást, ám az néhány órával az életbe lépése után összeomlott. A szombati tűzszünetet nem sokkal az után jelentették be, hogy azeri források szerint az örmény tűzérség 12 azeri polgári személyt ölt meg Gandzsa városban.

A háború az azeri területre beékelődött, örmény többségű Karabahért, illetve a Karabahot és Örményországot összekötő széles közlekedési folyosó ellenőrzéséért folyik. Az első 1991-1994 közötti háborút orosz segítséggel az örmények nyerték meg, ám Azerbajdzsán nem mondott le a nemzetköz jog szerint neki járó területekről. A negyed évszázaddal ezelőtti háborúban mintegy harmincezren veszettték életüket. A szeptember 27-e óta tartó összecsapás sorozatban több száz katona, illetve polgári személy halt meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Címkék
Kult Csatlós Hanna 2020. október. 31. 20:00

Feminista volt vagy nőgyűlölő? 100 éves lenne Helmut Newton

A legnagyobb színésznőket vette rá, hogy levetkőzzenek neki, és az ő meztelen modelljeit közölte először divatmagazin. Helmut Newton a náci Németországból menekült el, majd a 20. század második felének legkeresettebb fotográfusává vált. Provokatív, a női testet tárgyként kezelő stílusa miatt már életében nőgyűlölettel vádolták, miközben ő azzal védekezett, hogy csupán az emancipáció előtt tiszteleg. Mit üzennek ma, a MeToo idején a képei?