Világ MTI / hvg.hu 2020. szeptember. 24. 05:18

Trump: a 2020-as választás az alkotmánybíróságon ér majd véget

Az elnök szerint választási csalásra készülnek a demokraták. Amikor arról kérdezték, választási vereség esetén hajlandó lenne-e békésen átadni a hatalmat, nem mondott igent.

Trump vs. Biden - amerikai elnökválasztás 2020

November 3-án rendezik az elnökválasztást az Amerikai Egyesült Államokban. A republikánusok és a demokraták előválasztásának eredménye alapján Donald Trump jelenlegi államfő kihívója Joe Biden, Delaware állam szenátora, Barack Obama korábbi alelnöke lesz. A kiélezett hangulatú kampányt és az elnökválasztás további fejleményeit cikksorozatunkban követheti.

A 2020-as választás az alkotmánybíróságon ér majd véget – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök szerdán a Fehér Házban. Az elnök az 1961-ben, a Kuba ellen a Disznó-öbölben megkísérelt, kudarcos katonai beavatkozásban részt vett veteránokat tüntetett ki, s az ünnepség után beszélt a november 3-i választásokról. A rendezvényen egyébként azt is bejelentette: ezentúl tilos lesz kubai szivart és rumot is behozni az Egyesült Államokba

Trump kijelentette, hogy az új alkotmánybíró megválasztása éppen azért fontos, mert szerinte az őszi elnökválasztási eredményről az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság dönt majd. Megismételte korábban már többször hangoztatott álláspontját, miszerint a demokraták a levélben szavazás erőltetésével el akarnák csalni a választást.Amikor újságírók arról kérdezték, egy esetleges választási vereség esetén hajlandó lenne-e békésen átadni a hatalmat, Trump a Reuters szerint így válaszolt:

Majd meglátjuk, mi lesz.

A biztonságos levélszavazást különben a járvány elleni védekezés miatt támogatnák a demokraták.

A Fehér Ház ünnepségén jelen volt Lindsey Graham dél-karolinai republikánus szenátor is, aki a szenátus igazságügyi bizottságának elnöke. Ez a bizottság vezeti majd az új alkotmánybíró-jelölt meghallgatását.

A múlt pénteken 87 éves korában elhunyt Ruth Bader Ginsburg, az alkotmánybíróság liberális tagja. Ginsburg halála előtt jelezte, nem akarják, hogy az utódját az elnökválasztás előtt válasszák meg. Trump viszont nem várt sokat, és kijelentette, hogy még a választások előtt szeretne új alkotmánybírót. Közölte: mindenképpen nőt jelöl. A jelölt nevét a héten szombaton hozza nyilvánosságra.

Mitch McConnell,  a szenátus republikánus többségének vezetője kedden bejelentette, hogy már megvan a szenátusi többség a várható jelölt megszavazásához. Ha ez megtörténik, akkor az alkotmánybíróság összetétele 6:3 arányban konzervatív lesz.

Egész Amerikát átszabhatja Trump az új főbíró jelölésével

A liberális Ruth Bader Ginsburg halálával megürült legfelső bírósági hely betöltése példátlan politikai háborúhoz vezethet az Egyesült Államokban a republikánusok és a demokraták között. Az elnökválasztás hajrájában a két fél egymást vádolja piszkos manőverekkel, és csak egyvalamiben értenek egyet: a másik kezdte.

Trump vs. Biden - amerikai elnökválasztás 2020
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés