Világ hvg.hu/MTI 2020. szeptember. 13. 14:50

Rohamrendőrök kergetik szét a Lukasenka ellen tüntető tömegeket Fehéroroszországban

Tízezrek vonulnak Minszkben és Fehéroroszország több más városában a választási csalás gyanújába keveredett Lukasenka elnök lemondását követelve. És ez nagyon nem tetszik a rohamrendőröknek.

Forrongó Belarusz

Százezrek követelik Európa utolsó diktátorának távozását és új elnökválasztások kiírását azt követően, hogy Aljakszandr Lukasenka a gyanú szerint elcsalt választáson győzött. A belarusz ellenzék a rendszerváltáskor sem tapasztalt tömegeket vitt az utcára. A békés demonstrációkat rendre karhatalmi erővel verték szét, a rohamrendőrök több ezer aktivistát letartóztattak. Kövesse velünk a legújabb fejleményeket!

Rohamrendőrök próbálják szétoszlatni az újabb, immár szokásos vasárnapi tömegtüntetést Minszkben és Fehéroroszország több más városában.

Az augusztusi belarusz elnökválasztás óta – választási csalás gyanúja miatt – Aljakszandr Lukasenka államfő lemondását követelő demonstrálók szinte naponta vonulnak az utcákra országszerte. A tiltakozásokat – elsősorban a nagyobb, vasárnapi tömegmegmozdulásokat – a diktátor karhatalmi erővel próbálja kordában tartani, miután jelezte, hogy esze ágában sincs lemondani.

Miután a kezdeti tüntetésekről még ezrével vitték el a résztvevőket a rendőrök, a demonstrálók taktikát váltottak, hogy megnehezítsék a hatóságok dolgát: több tucatnyian, esetenként százával összekapaszkodva vonulnak, hogy ne tudják kiemelni közülük a hangadókat. A rohamrendőrök pedig erre úgy próbálnak reagálni, hogy már a tüntetés kezdete előtt megpróbálják összefogdosni az aktivistákat, és a demonstrációk után is igyekeznek egyesével „levadászni” őket, így aztán egyre erőszakosabb jelenetek zajlanak Fehéroroszország fővárosában: a fekete csuklyás rohamrendők és terepruhás, sisakos rendfenntartók már több száz aktivistát állítottak elő vasárnap – írja a Meduza független hírportál.

Minszkben a Dzserzsinszkij sugárútón egy több száz fős vonuló tömeget próbáltak szétkergetni, innen legalább húsz embert előállítottak – férfiakat és nőket vegyesen. A Függetlenség sugárútján is hasonló jelenetek zajlottak, onnan tucatnyi tüntetőt vittek el. Bresztből és Nemig városából is hasonló atrocitásokról számoltak be.

Az MTI a belarusz belügyminisztérium közleményére hivatkozva azt írja, hogy vasárnap kora délutánig nagyjából 250 embert állítottak elő. A megmozduláson több tízezren vesznek részt. A minszki Függetlenség terét biztonságiak fogták közre és fémrácsokkal kerítették el. Az aluljárókat is lezárták. A város központjában található Köztársasági Palota épületénél rendőrségi alakultok vonultak fel. Egyenruhás biztonságiak itt is fémrácsokat és szögesdrót akadályokat állítottak fel. A mellékutcákban fogolyszállító autóbuszok és további rendvédelmi erők várakoznak.

A kormányellenes tüntetők ezúttal a „Hősök menetére” szólítottak fel, amely részben a hatósági őrizetben lévő Marija Kalesznyikava ellenzéki aktivistának, a Koordinációs Tanács elnökségi tagjának szólt. Szombaton pedig több száz nő vonult utcára Minszkben Lukasenka lemondását követelve. A biztonsági erők 114 tüntetőt őrizetbe vettek a belügyminisztérium vasárnapi közlése szerint. Nyolcvanheten közülük börtönbe kerültek.

Forrongó Belarusz
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Tech Bedő Iván 2021. május. 13. 13:12

Ha már a rendőrséget is zsarolják, akkor tényleg baj van

A hackerek az ellopott adatokat már nemcsak titkosítják, hanem azzal zsarolnak, hogy ki is szivárogtatják az érzékeny információkat. A kiberbűnözők eszköztára bővül, már nem félnek közművek - mint most egy olajvezeték - ellen bevetni őket, vagy akár a hatóságokat is támadják. A háttérben felsejlenek a kevésbé demokratikus berendezkedésű államok.