Világ hvg.hu/MTI 2020. szeptember. 10. 14:10

Lukasenka nem adja át a hatalmat, mert „nem ezért választották meg”

Az új főügyész bemutatásán beszélt a fehérorosz elnök arról, hogy eszében sincs engedni a tüntetőknek.

Forrongó Belarusz

Százezrek követelik Európa utolsó diktátorának távozását és új elnökválasztások kiírását azt követően, hogy Aljakszandr Lukasenka a gyanú szerint elcsalt választáson győzött. A belarusz ellenzék a rendszerváltáskor sem tapasztalt tömegeket vitt az utcára. A békés demonstrációkat rendre karhatalmi erővel verték szét, a rohamrendőrök több ezer aktivistát letartóztattak. Kövesse velünk a legújabb fejleményeket!

Nem adja át a hatalmat, és azt sem nem engedi, hogy az ismét „sárban tapodjon” – jelentette ki Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök csütörtökön.

Ne legyenek ki nem mondott dolgok. Gyakran a szememre vetik, hogy >>nem adja át a hatalmat<<. Helyesen vetik ezt a szememre. Engem nem ezért választott meg a nép”

– mondta az elnök, amikor bemutatta az új főügyészt, Andrej Svedát. Szavait a BelTA hírügynökség idézte.

Lukasenka: A tiltakozások hiányosságokat tártak fel a hatalmi szervekben

Szeptember közepéig lépnének életbe az uniós szankciók a fehérorosz tisztviselőkkel szemben, amelyek az ország belügyminiszterét is érintenék. Moszkva eközben azt jelentette be, hogy Aljakszandr Lukasenka elnököt az orosz fővárosba várják a napokban.

A probléma természetesen pont az, hogy valószínűleg idén már nem őt választotta meg a nép, hanem választási csalással hozták ki az ő győzelmét – és persze az, hogy sorra tűnnek el az ellenzék vezetői. Lukasenka azzal folytatta, nem azért ruháznak fel valakit hatalommal, hogy „a kezébe vegye, eldobja és továbbadja”. A 90-es évek közepén szerinte a hatalom „sárban tapodott, beletörölték a lábukat”, és ő nem engedi meg, hogy Fehéroroszország visszatérjen azokba az időkbe.

Forrongó Belarusz
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról