Világ MTI / hvg.hu 2020. július. 07. 19:59

Konténerekbe rejtett kínzókamrát és börtöncellákat talált a holland rendőrség – Videón a rajtaütés

Még az előtt sikerült lépnie a hatóságoknak, hogy bárkit bezártak volna az alvilági börtönbe.

Konténerekben kialakított, rejtett börtöncellákat, illetve kínzókamrákat fedezett fel a holland rendőrség egy raktárban a belga határ közelében fekvő Wouwse Plantage településen – közölte rendőrségi tájékoztatásra hivatkozva a helyi média kedden. A sajtó beszámolói szerint a nyomozók azt követően bukkantak a konténerbörtönre, hogy mintegy két héttel ezelőtt sikerült feltörniük az EncroChat nevű, titkosított telefonhálózatot.

A feltárt üzenetek alapján több mint száz embert állítottak elő Hollandiában, köztük hatot túszejtés és emberrablás gyanújával tartóztattak le. A gyanúsítottak emberek elrablásáról és foglyok kínzásáról beszélgettek. Az ő vallomásuk alapján találták meg a konténereket.

Andy Kraag, a holland rendőrség illetékes osztályvezetője arról tájékoztatott, hogy a raktárban elhelyezett konténereket még nem használták. A konténerek közül hatot börtöncellának alakítottak ki: hangszigetelték őket, a plafonhoz és a padlóhoz bilincseket erősítettek. Oldalukat olyan anyaggal vonták be, amely láthatatlanná tette volna a bent tartózkodókat a hőkamerák számára. A hetedik konténert a gyanúsítottak "kezelőhelyiségnek" nevezték, amelyet kínzásra vagy megfélemlítésre tervezhettek: fogorvosi szék, műtéti eszközök, fogók, fűrészek, szikék és ollók is voltak benne. 

A gyanúsítottak rendőrnek álcázva tervezhették elkövetni az emberrablásokat. A nyomozók golyóálló mellényeket, rendőri egyenruhákat, villogó kék fényű megkülönböztető jelzésre alkalmas lámpákat, valamint a forgalom terelésére alkalmas táblákat is találtak. Az NL Times emellett arról is beszámol, hogy egy második helyszínen kínai gyártású gépkarabélyokat és kábítószert is találtak.

A hatóságoknak sikerült azonosítania a meghiúsított emberrablások célpontjait is. Az illetőket figyelmzeztették, ők pedig elrejtőztek.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés