Világ hvg.hu/MTI 2019. október. 15. 16:34

Romániában Orban alakíthat kormányt

Ludovic Orbant, a Nemzeti Liberális Párt elnökét bízta meg a román államfő kormányalakítással.

Klaus Iohannis román államfő Ludovic Orbant, az eddig ellenzékben lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökét bízta meg kormányalakítással kedden, miután a parlament múlt héten megvonta a bizalmat Viorica Dancila szociáldemokrata (PSD) miniszterelnök kormányától.

Az államfő azzal indokolta a döntését, hogy úgy demokratikus, ha a Dăncilă-kormányt megbuktató bizalmatlansági indítvány fő kezdeményező pártja, a PNL elnökét bízza meg kormányalakítással. Azt is hozzátette: Átmeneti kormányról van szó, amely a jövő évi parlamenti választásokig vezeti majd az országot.

Iohannis mai bejelentése után még nem lett automatikusan miniszterelnök Orban, még meg kell szavaznia a parlamentnek is. A Főtér szerint ez nem lesz sima ügy, mert már a Dăncilă-kabinetet alig pár szavazattal sikerült megbuktatnia az ellenzéknek.

A Főtér.ro szerint a bejelentésen ott volt Orban is, aki egy rövid beszédet mondott, amiben nagy hangsúlyt fektetett a szociáldemokraták kritizálására.

A brassói születésű, 56 éves, gépészmérnöki oklevéllel és posztgraduális politológusi végzettséggel rendelkező Ludovic Orban 2007-2008-ban másfél évig közlekedési miniszter volt Calin Popescu Tariceanu liberális kormányában, 2017 júniusa óta pedig annak a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) az elnöke, amelyet államfővé választása előtt Iohannis vezetett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról