Világ MTI 2019. január. 12. 18:56

A Diadalívnél oszlatták a sárgamellényeseket

Összecsapások voltak a sárgamellényes tiltakozók és a rendfenntartók között szombat délután a párizsi Diadalívnél.

Az AFP francia hírügynökség helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy a tiltakozók közül sokan sisakkal, álarccal és füstgránátokkal szerelkeztek fel, a rendőrök pedig könnygázgránátokat vetettek be a tiltakozók ellen.

A sárgamellényes menet késő délelőtt indult a francia főváros másik felén lévő pénzügyminisztériumtól. A rendőrség a nap folyamán 59 embert állított elő a tiltakozók közül.

A francia belügyminisztérium közlése szerint 14 órakor 32 ezren tiltakoztak szerte Franciaországban, a fővárosban 8000 ember vonult utcára.

A tiltakozások kilencedik "felvonására" a tüntetők "Franciaország közepébe", Bourge városába szólították támogatóikat. A Cher megyében fekvő városban több mint 5000 ember jelent meg. A helyi hatóságok tájékoztatása szerint többségük, 4800 ember a kijelölt helyszínen tiltakozott, mintegy ötszázan viszont a város központjába vonultak, ahol az önkormányzat nem engedélyezett tiltakozást. A rendőrök 15 embert állítottak elő.

Toulouse-ban, az ország déli részén mintegy 5000 sárgamellényes tiltakozó vonult az utcára. Az AFP beszámolója szerint a város köpontjában fekvő Place du Capitole nevű tér úszott a könnygázban, melyet a rendőrök vetettek be a gyorsan mozgó tiltakozók kiszorítása érdekében, miután a tüntetők közül többen megdobálták és megrohamozták a rendőröket. A hatóság vízágyút is bevetett.

"Korcs Macron" és "Macron, takarodj!" - fújták fel tüntetők festékkel a történelmi városháza falára.

Toulouse a spontán szerveződő sárgamellényes tiltakozások egyik gyújtópontja. Egy héttel korábban mintegy 2000 ember tüntetett a városban. Jean-Luc Moudenc polgármester szerint a hetek óta tartó tiltakozások során már 2,6 millió euró kár érte Toulouse-t.

Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.