Világ MTI 2018. október. 13. 08:06

Okosórájával rögzíthette a szaúdi újságíró, ahogy megkínozzák

Rijádnak nincs köze a Törökországban eltűnt Dzsamál Hasogdzsi feltételezett meggyilkolásához – jelentette ki a szaúdi belügyminiszter.

A tárcavezető a rijádi vezetés ellen irányuló hazugságoknak és alaptalan vádaknak nevezte azokat az állításokat, miszerint Rijád elrendelte Hasogdzsi meggyilkolását.

Dzsamál Hasogdzsinak azt követően veszett nyoma, hogy október 2-án besétált hazájának isztambuli konzulátusára, hogy közelgő esküvőjéhez beszerezze a hivatalos dokumentumokat. A The Washington Post című amerikai napilap – amelynek a szaúdi újságíró is munkatársa volt – azt közölte csütörtök este internetes oldalán, hogy a tudomására jutott hang- és videofelvételek szerint Hasogdzsit meggyilkolták a konzulátus épületében. Rijád ezt tagadja, és azt állítja, hogy az újságíró távozott a konzulátusról.

Felvételek bizonyítják a Washington Post szerint, hogy meggyilkolták a szaúdi újságírót

Hang- és videofelvételek is készültek arról, ahogy Dzsamál Hasogdzsi szaúd-arábiai újságírót meggyilkolták Törökországban – közölte internetes oldalán a The Washington Post, az újságíró egyik munkaadója.

Rijádból egy nyomozócsoport is érkezett Ankarába, hogy a helyi hatóságokkal közösen utána járjon az újságíró eltűnésének. A szunnita királyság még kedden engedélyt adott arra, hogy a török rendőrség átkutassa a konzulátusi épületét, ami azonban eddig nem történt meg.

Török biztonsági szakértők korábban arra a következtetésre jutottak, hogy Hasogdzsit a konzulátusra érkezése után meggyilkolták. A Milliyet és a Sözcü című török napilapok úgy tudják, hogy Hasogdzsi az okosórájával rögzített egy veszekedést, amelybe a konzulátuson keveredett, s a felvételt megküldte az épület előtt várakozó jegyesének egy mobiltelefonra.

Ankara egyelőre visszafogott a Szaúd-Arábia elleni közvetlen vádakkal, a török sajtó azonban naponta közöl a rendőrségi nyomozással felmerült újabb részleteket az ügyben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Ballai Vince 2021. április. 13. 20:00

„Az első hullámot még kinevettük, most napról napra jönnek a megdöbbentő halálesetek”

Egy család negyvenes éveiben járó testvérpárja – csak egy példa az Ózd környéki roma közösségekben koronavírus miatt elhunytak közül. A vírus nem válogat, egy helyi háziorvos szerint többségi és a kisebbségi közösségekben egyformán tombol a járvány. A romák körében mégis nagyobb a kockázat, de nem csak az általánosan rosszabb egészségi állapotuk miatt.