Világ MTI 2017. március. 09. 17:48

Kanyaró: a Romániába indulókat figyelmezteti a külügy

A Romániába utazó külföldi állampolgároknak a higiéniai rendszabályok betartása a legfontosabb, valamint vitaminok kellő bevitele ajánlott. Érdemes oltási könyvet vinni magukkal.

A Romániában kialakult kanyarójárvány veszélyeire figyelmeztette az országba induló magyar állampolgárokat a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) konzuli szolgálata csütörtökön.

Mint írták, a Románia legtöbb megyéjében (leginkább Krassó-Szörény, Temes, Arad, Maros megyében, de már Hargita megyében is) akuttá vált a kanyarójárvány. A helyi közegészségügyi szolgálatok lehetőségeikhez mérten megtették a szükséges lépéseket a járvány megfékezéséért.

A Romániába utazó külföldi állampolgároknak elsődlegesen a higiéniai rendszabályok betartása a legfontosabb, valamint vitaminok kellő bevitele ajánlott, ugyanakkor - amennyiben rendelkezésükre áll - érdemes maguknál tartani az oltási könyvüket és utazásuk előtt ellenőrizni védettségüket a vírussal szemben.

A konzuli szolgálatnál emlékeztettek: a kanyaró szempontjából leginkább veszélyeztetettek a 15 hónaposnál fiatalabb, még védőoltást nem kapott, valamint a betegséget át nem vészelt, oltatlan emberek. Veszélyeztetettek továbbá az immunhiányos betegek, valamint az egészségügyi dolgozók, akik Romániából érkező, potenciálisan kanyarós betegeket látnak el. 

Az 1969 után, de 1989 előtt születettek között előfordulhat, hogy valaki csak egy oltásban részesült, náluk az immunitás szintje az évek múlásával csökkehet, így előfordulhat, hogy oltás ellenére fertőz a kanyaró.

Mint arról beszámoltunk, Magyarországon jelentősen nőtt a kanyarós betegek száma az elmúlt napokban, 29 esetet tartanak nyilván, de hamarosan új adatok jöhetnek.

Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.