2013. június. 11. 16:02 MTI Utolsó frissítés: 2013. június. 11. 16:01 Világ

Száz amerikai közül 95 rosszul mos kezet

A vécé használata után százból 95-en nem mosnak kezet az ártalmas baktériumok elpusztításához elegendő ideig egy amerikai tanulmány szerint.

Háromból csak ketten használnak szappant, tízből egy mindenestül kihagyja a kézmosást, és a férfiak sokkal gyengébben teljesítenek a kézhigiénia területén, mint a nők - írja a Live Science tudományos portál a Journal of Environmental Health folyóiratban megjelent tanulmány nyomán.

A Michigan Állami Egyetem megbízott egy tucat diákot, hogy városuk bárjainak, éttermeinek és egyéb nyilvános helyeinek mosdójában észrevétlenül figyeljék meg és jegyezzék fel, hogy mosnak kezet a látogatók. Összesen 3749 ember viselkedéséről gyűjtöttek adatokat.

Az amerikai Betegségellenőrzési és -megelőzési Központ (CDC) ajánlása szerint a kezet szappannal és vízzel, tizenöt-húsz másodpercig kell mosni. Ezzel szemben a vécéhasználók átlagosan csak hat máspercig mosták a kezüket, és mindössze öt százalékuk töltött vele 15 másodpercnél többet - állapították meg a kutatók.

A férfiaknak csak a fele használt szappant, és 15 százalékuk egyáltalán nem mosott kezet, ezzel szemben a nők 78 százaléka nyúlt szappan után, és csak hét százalékuk hagyta ki a kézmosást. "Azért döbbenetesek az adatok, mert egy korábbi kutatás sokkal kedvezőbb eredményeket hozott" - állította Carl Borchgrevink, a tanulmány egyik szerzője.

Az is kiderült, ha piszkos volt a mosdó, kevesebben vették igénybe, míg a tisztaság meghosszabbította a kézmosással töltött időt. Nagyobb volt a kézmosási kedv a nap elején, valamint akkor, ha erre külön jelek hívták fel a figyelmet. A tanulmány szerint ilyen táblák a férfi mosdókban lennének különösen hasznosak.

A CDC szerint a fertőzőbetegségek terjedése kézmosással állítható meg a leghatékonyabban. A piszkos kezek körülbelül ötven százalékkal növelik az élelmiszerrel terjedő megbetegedések számát.

Hirdetés
Címkék
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.