Magyar séf nyert az USA nagykövetségi szakácsversenyén
Merényi Viktor, a washingtoni magyar nagykövetség séfje nyerte el csütörtök este az amerikai fővárosban működő diplomáciai képviseletek szakácsainak versenye, az Embassy Chef Challenge Nagydíját.
A 15 versenybe szállt mesterszakács feladata 400 adag elkészítése volt egy hazájára jellemző ételből. A magyar séf a sous vide (vákuumos, lassú főzési eljárással elkészített) marhaszegy mellett döntött, amelyet füstös lecsópürével töltött, konfitált burgonyával, tejfölös tarhonyával és vörösboros mártással tálalt. A fődíjat elnyerő ételkölteményhez 2006-os Vylyan Villányi Zweigeltet ajánlottak.
A magyar ízmester "kreativitást és művészi képességeket mutatott és nagyon jót főzött" - idézte pénteki internetes kiadásában a The Washington Post az ételeket elbíráló 8 fős, séfekből, gasztronómiai újságírókból és televíziós főzőműsor-sztárokból álló, professzionális zsűri méltatását. A lap szerint Merényi alkotása "elkápráztatta" az ítészek testületét, amelynek tagja volt Tim Carman, a Post gasztronómiai szakírója, Carla Hall, a Top Chef verseny résztvevője és a tavalyi verseny győztese, a dán Lars Beese.
"Valószínűleg fakanállal a kezemben születtem, gyerekkorom óta nem volt kérdés, hogy ezt fogom csinálni" - mondta az MTI-nek a sikerét elhinni még mindig nem tudó győztes. "Nagyon szerencsés vagyok, mert nekem a munkám a hobbim" - tette hozzá. Merényi Viktor elmondta, hogy a lecsót nyáron maga tette el házilag, a legjobb minőségű, magyar tőről származó paprikából. Az étkek előkészítésben és a tálalásban kulcsszerepe volt a séf feleségének, Zitának, aki kalocsai népviseletben jelent meg a csúcskategóriájú séfversenyen.
Merényi először 2010-ben indult az Embassy Chef Challenge-en, akkor a második helyet szerezte meg. Tavaly a versenykiírás szerint nem nevezhetett. A washingtoni magyar séf korábban két világbajnoki ezüst- és egy olimpiai bronzérmet nyert hidegtál kategóriában, valamint Magyarországon 2009-ben a Hagyomány és evolúció szakácsverseny egyik győztese lett, a legkreatívabb étel elkészítésével.
A magyar konyhaművész úgy nyilatkozott, hogy a hidegkonyhai eredményeinél büszkébb azokra a győzelmeire, amelyeket élő főzéssel és ízhatással sikerült elérnie, mint például az Embassy Chef Challenge-en. Merényi washingtoni megbízatása előtt a budapesti ötcsillagos Boscolo szálloda megbízott séfje volt, előtte a Four Seasons-ben és a Hyatt-ben elégítette ki a legmagasabb szintű gasztronómiai igényeket.
A washingtoni zsűri ugyancsak elismerésben részesítette a norvég nagykövetség konyhamesterét, Bruvik Ellingstadot, aki két hete - tisztelgésként a tavalyi győztes előtt - dán alapanyagokból, gyors tűzön főzött. A közönségdíjat a bahamai séfnek, Devin E. Johnsonnak ítélték oda, aki kreációját kagylóból, langusztából és mangóból állította össze. A negyedik éve megrendezett Embassy Chefs Challenge bevételét a Cultural Tourism D.C. nevű, 185 intézményt egyesítő washingtoni non-profit idegenforgalmi szervezet kapta.