Ázsiában nem esznek japán élelmiszert
Ázsia-szerte egyre több üzletben veszik le a polcokról, illetve törlik az éttermi kínálatból a japán élelmiszereket radioaktív szennyezéstől tartva.
A japán kormány hétfőn leállította a spenót és repceszállításokat a fukusimai atomerőmű körzetéből, miután a megengedettnél valamivel nagyobb sugárszennyezést észleltek néhány termékben. Egyszersmind felszólították a környék lakosságát, hogy ne igyon csapvizet. Nem kínálnak japán élelmiszereket a nagy kínai, hongkongi, tajvani szállodák, élelmiszerláncok, de még sok légitársaság sem, és igyekszenek máshonnan, többnyire Ausztráliából beszerezni az árut.
A múlt héten a neves londoni luxusétterem, a Zuma jelezte, hogy egyelőre nem vásárol friss árut Japánból. Japán tavaly 481 milliárd jen, hozzávetőleg 6 milliárd dollár értékben exportált élelmiszereket, ez a teljes kivitel 0,7 százaléka. A japán élelmiszerexport 70 százaléka Hongkongba, az Egyesült Államokba, Kínába, Tajvanra és Dél-Koreába jutott 2009-ben. A földrengés által leginkább sújtott hat prefektúra adja Japán 8,48 millió tonnás rizstermelésének 28 százalékát, a fukusimai 5 százalékkal részesedik.