2010. december. 30. 19:10 hvg.hu Utolsó frissítés: 2010. december. 30. 19:10 Világ

Csoda történt? A sör megmenekült

A rocheforti trappista apátság szerda este lángra kapott, de mind a szerzetesek, mind a sörök sértetlenek maradtak.

A St Remy-Rochefort határában álló apátság elsősorban a XVI. század óta készített söréről híres. A ciszterciek rendjének belső reformját követően kivált trappisták évszázadok óta főzik a sörivók körében sokra tartott nedűt, amelyet - szerencsére - nem ért kár a szerda éjjel váratlanul feltámadó tűzben. A rocheforti polgármester a BCC-nek nyilatkozva elmondta, a több mint hétszáz éves épületben komoly károkat okozó tűz vélhetően egy az apátságot ideiglenesen árammal ellátó generátor meghibásodása miatt keletkezett. A lángok megfékezésén mintegy 70 tűzoltó dolgozott, erőfeszítéseiket siker koronázta - a sörfőzés akár napokon belül újraindulhat az apátság területén.

A St Remy-Rochefort-i apátságot korábban kétszer is lerombolták; először a lotaringiai csapatok 1650-ben, majd a francia forradalmárok. Újjáépítését követően sem hagytak fel a sörfőzéssel, az apátságban tevékenykedő szerzetesek a mai napig az egyik legerősebb – 12 százalékos alkoholtartalmú – nedűt főzik a világon.

Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.