2006. február. 16. 08:30 MTI/hvg.hu Utolsó frissítés: 2006. február. 16. 09:03 Világ

Németországban megjelent a H5N1

Egy ragadozó madár szervezetében kimutatták a madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1-es altípusának harmadik németországi előfordulását Rügen szigetén - közölték a helyi hatóságok.

Mégsem csak állategészségügyi
kérdés?
Péntektől egész Németországra kiterjesztik a zárt baromfitartásra vonatkozó miniszteri utasítást - mondta az MTV berlini tudósítója tegnap az ESTE című műsorban. Zentai Péter idézte a szövetségi kormány válságstábja után nyilatkozó német szakminisztert, aki így nyilatkozott: "Igenis nagyon komoly a helyzet, a madárinfluenza nagyon veszélyes betegség és mindent meg kell tenni a járványszerű terjedése ellen, a rizikót azonban képtelenség kiiktatni."
Az emberre is veszélyes altípussal fertőzött keselyű tetemére néhány kilométerre attól a helytől bukkantak rá, ahol korábban két - ugyancsak e kórban - kimúlt hattyút találtak.

A németországi laboratóriumokban elvégzett vizsgálatok eredményeit azonban még hivatalosan meg kell erősítenie az angliai Weybridge intézetnek is. Berlinben Horst Seehofer mezőgazdasági és fogyasztóvédelmi miniszter mindenestre "nagyon komolynak" ítélte meg a helyzetet, de azt is leszögezte, hogy pánikra semmi ok.
   
Mecklenburg-Elő-Pomeránia szövetségi tartomány területén - amelyhez Rügen szigete is tartozik - elrendelték a szárnyasok haladéktalan elzárását a külvilágtól. Ez az intézkedés országos szinten pénteken lép életébe a korábban kijelölt március 1-jei dátum helyett.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?