2014. március. 16. 21:38 hvg.hu Utolsó frissítés: 2014. március. 16. 21:39 Vélemény

"A kormánypárti színház abszurdum"

A magyar színházról rendeztek vitaestet Bécsben. Vidnyánszky és Balog miniszter nem ment el.

Jelentős érdeklődés mellett rendezték meg Bécsben a Burgtheater által kezdeményzett vitaestet, amelynek résztvevői a magyar színház helyzetéről beszélgettek. Vitára azért sem került sor, mert mind Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, mind Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter lemondta részvételét. Így a Burgtheater Kasino nevű helyszínén Csáki Judit színikritikus, Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója, és Mattyasovszky Bence, a Katona adminisztratív igazgatója számolt be az érdeklődő bécsieknek és magyaroknak a hazai színjátszás fejleményeiről. A beszélgetést Rubina Möhring újságíró moderálta.

Csáki Judit az általános helyzetkép mellett pozitívumként említetette, hogy a kormányzati beavatkozás egyrészt megmutatja, hogy a "kormánypárti színház" abszurdum, másrészt viszont válaszreakcióként rendkívül eleven és kritikus alternatív színházi szcéna jött létre. Mint fogalmazott, többet járunk pincébe és padlásra színházba, és ezek a társulatok agyoncsaphatatlanok, mert nincs tőlük mit elvenni. Csáki kérdésre válaszolva azt is mondta, hogy a kormány kultúrpolitikáját olyan emberek irányítják, akinek ahhoz semmi affinitásuk és közük nincsen. Az osztrák moderátor szóba hozta Szaniszló Ferenc tavalyi Táncsics-díját is, amire a jelenlévők azt mondták, az ilyen döntések oka inkább az ostobaság, mint a tudatos antiszemitizmus.

Möhring ismertette Vidnyánszky Attila művészi hitvallását, amely szerint nem az élet csúnyaságait kell bemutatni, hanem a szépet és a reményt, majd feltette a kérdést, Magyarországon valóban megnézik-e az emberek az efféle "biedermeier karácsonyi játékokat." A magyar vendégek ezt követően hosszasan meséltek a magyaroszági megosztottságról, többek között aról, hogy amikor nálunk Alföldi Róbertet lezsidózzák, az nem azt jelenti, hogy zsidó (mivel nem az), hanem hogy ellenség.

Felszólalt a nézőtéren helyet foglaló Ascher Tamás rendező is, aki elmondta, hogy minden igazi szinház kritikai, esztétikailag a kormánypártiság nem értékelhető, mert hizelgésben, édelgésben és a problémák elhallgatásában nyilvánul meg.

Végül a moderátor arról érdeklődött, milyen fogadtatása van a magyar kormányt külföldről érő bírálatoknak, például a Nobel-díjas Elfriede Jelinek üzenetének. Máté Gábor erre azt válaszolta, hogy körülbelül semmilyen, általában a színház egy szűk réteg hobbija, és amíg több millióan élnek mélyszegénységben, nem is lehet várni, hogy fontosabbá váljon.

Az estet mintegy százötvenen tekintették meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról
hvg360 Balla István 2020. december. 04. 11:00

Berg Judit: Izgultam, nehogy a Ruminit is utálják a gyerekek, mint minden kötelezőt

Nemrég jelent meg Berg Judit Rumini-sorozatának tizedik kötete, de a kalandos életű mesehős – miután új illusztrációkat kapott - már a világhír felé kacsintgat, és film is készülne, ha a Filmalappal nem rekedtek volna meg a tárgyalások. Magyarország talán legnépszerűbb meseírójával ezúttal olyan, egyáltalán nem mesés témákról is beszélgettünk, mint a könyvdarálás, hogy ki lehet-e lépni egy stabil, de boldogságot nem adó házasságból, vagy hogy miért is próbálják a liberális értelmiség magyarságát megkérdőjelezni a jelenlegi kurzus támogatói.