Tech techline.hu 2011. október. 24. 16:30

Egy csipetnyi konyhasó meghatszorozza a merevlemez kapacitását

Nátrium-klorid azaz konyhasó.

Nátrium-klorid azaz konyhasó. Bármilyen meglepő, egy csipetnyi ebből (és persze a „nanopatterning” eljárás) és máris hatszorosra bővül a merevlemez kapacitása. Legalábbis ezt állítja egy szingapúri tudóscsoport, legújabb kutatásait közzétevő tanulmányában.

A vizsgálatok az Institute of Materials Research and Engineering (IMRE) laboratóriumában zajlottak. A jelenlegi merevlemezek kapacitási maximuma 0.5 terabit/in2 (in2 = square inch). A Joel Yang által vezetett kutatócsoport kísérletei bizonyítják, hogy a nanopatternek és egy kis szódium-klorid és nátrium-klorid kezelés a lemez felületén 3.3 terabit/in2-ig tudja bővíteni a kapacitást.  A teljes tanulmány vizsgálati eredményekkel együtt itt olvasható.  

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?