A szívbetegek körében az egészséges étrend részeként fogyasztott extraszűz olívaolaj lehet, hogy nem segíti a koleszterinszint csökkentését – mutat rá egy friss tanulmány.
Diófélék, zöldségek, gyümölcsök, némi öntet – a szívbetegség magasabb kockázatával élő emberek számára az ilyen étrend egy meglehetősen jó módszere lehet annak, hogy csökkentsék a testzsírszázalékukat.
Néhány ember számára azonban oda lehet az egészséges életmód, ha mindezt megfejelik némi extraszűz olívaolajjal – derül ki egy friss tanulmányból, melyet a Journal of the American Heart Association tudományos folyóiratban publikáltak.
A Floridai Egyetem, valamint egy betegségkutató intézet kutatói a növényi alapú étrend egészségügyi előnyeit vizsgálták olyan személyek viszonylatában, akiknél magasabb a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának a kockázata.
A vegán és a mediterrán étrendek az elmúlt időszakban nagy népszerűségnek örvendenek, kiemelve az extraszűz olívaolaj előnyeit, mely segíthet a magas koleszterinszint csökkentésében. Az egyes tanulmányok azonban ellentmondanak abban, hogy mennyire előnyös ez a szívbetegség kockázatát hordozó emberek körében.
A kutatók a friss vizsgálataikba negyven 18 és 79 év közötti embert vontak be, akik nyolc hétig éltek egy gondosan összeállított vegán étrenden. Négy héten át napi négy extra kanál extraszűz olívaolajat adtak az ételeikhez, majd négy héten át ezt a négy kanálnyi extra adagot elhagyták. (A kettő között volt egy hét szünet.)
Mint a Science Alert összegez: mindkét esetben megfigyelhető volt a kardiometabolikus folyamatok (koleszterin- és vércukorszint, gyulladás) mértékének javulása a diéta előtti állapotokhoz mérten. Az is kiderült, hogy a sorrend sem mindegy, hogy hogyan követi egymást a kevés és a több olívaolaj-fogyasztás időszaka.
Amikor bőséges olajjal kezdték a diétát, majd kevesebbre váltottak (vagy elhagyták azt), akkor csökkent a „rossz” koleszterin szintje. Ám ha utóbbi, alacsony mennyiségű olajfogyasztás után ismét emeltek rajta, ez már gátolta a rossz koleszterin további csökkenését.
A kutatók szerint az exraszűz olívaolajban lévő kis mennyiségű telített zsír befolyásolhatja azt, ahogyan a máj feldolgozza a rossz koleszterint; végül pedig emelkedni kezd a vérben lévő mennyisége, növelve a stroke és a szívinfarktus kockázatát.
Az összes eredmény ismeretében a szakemberek arra jutottak, hogy a szívbetegség kockázatát hordozó emberek számára elgondolkodtató lehet az extraszűz olívaolaj elhagyása az étrendjükből. A pontosabb megállapításokhoz ugyanakkor további vizsgálatok szükségesek.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.