A meglévő sajtalternatívák jellemzően nem tudják azt kínálni, mint az igazi, állagra legalábbis biztosan. A DairyX startup azonban állítása szerint megtalálta a módját annak, miként lehet tökéletesíteni a sajtot, aminek az elkészítéséhez nincs szükség tehéntejre.
Fenntartható, nincs szükség hozzá tehéntejre, és úgy nyúlik, mint az igazi – egy izraeli cég, a DairyX készítheti el az eddigi leghitelesebb sajtalternatívát. A sajtot szinte mindenki szereti, olvadtan, például a pizza tetején bizonyára milliárdok rajonganak érte – aki azonban próbált már valamilyen növényi sajtpótlót, az tudja, hogy szinte lehetetlen ugyanazt az ízélményt átélni, az állagról nem is beszélve.
A DairyX azonban állítja: sikeresen kifejlesztettek egy új módszert, ami erjesztett élesztőt használ a speciálisan elrendezett kazeinfehérjék előállítására – ez adja a tehéntej-alapú termékek nyúlósságát/rugalmasságát.
A cég megoldásával létrehozott fehérjék képesek olyan apró szemcsékké összeállni, amelyek a rendes tejtermékeknél megszokott nyúlósságot és selymességet kínálják a sajtok és a joghurtok esetében – írja a The Guardian. A DairyX állítja: nekik sikerült elsőként elérni ezt.
A cég jelenleg a szükséges hatósági engedélyek megszerzésén dolgozik; a cél, hogy 2027-ben már megvásárolható legyen a termék. Ha minden engedélyt megkap a termék, a kazeint a sajt- és joghurtgyártó cégek használhatják a tejtermékek helyettesítésére – úgy, hogy ehhez a meglévő eszközökön és egyéb alapanyagokon sem kell változtatni.
Bár még sok a teendő, az előzetes kalkulációk szerint ezzel a módszerrel akár 90 százalékkal kevesebb lehet a gyártásból származó üvegházhatású gázok kibocsátása – ha a megmaradt élesztőt újból felhasználják. De még utóbbi nélkül is 50 százalék körül mozog ez az érték.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.