Érdekes következtetésre jutottak amerikai kutatók: megnő a szívbetegségek kockázata azoknál, akik közel laknak gyorséttermekhez, készételeket kínáló üzletekhez, pubokhoz, bárokhoz.
Egyetlen egészségtelenebb étkezés még nem befolyásolja az egészségi állapotot, azonban ha minden nap így eszik valaki, az számolhat a kockázatok emelkedésével. A New Orleans-i Tulane Egyetem kutatói e kérdés nyomába eredtek.
Vizsgálatuk során a brit Biobank adatait elemezték, miután ez egy óriási orvosbiológiai adatbázis és kutatási forrás, amely félmillió brit résztvevőtől származó genetikai, életmódbeli és egészségügyi információkat tartalmaz. A kutatók három kategóriájú helyszínnel mérték a résztvevők egészségtelen táplálkozásnak való kitettségét: kocsmák vagy bárok, éttermek vagy kávézók és gyorséttermek. A kitettséget az említett helyek közelsége (1 kilométeres körzetben vagy 15 perces sétatávolságon belüli lakóhely) és a sűrűség (a készételek száma az előre meghatározott 1 kilométeren belül) határozta meg.
Azt találták, hogy azoknál, akik a legnagyobb sűrűségű készételeket kínáló helyek közelében élnek, összességében 16 százalékkal nagyobb a szívelégtelenség kockázata, mint azok esetében, akiknek nincs ilyen helyszín az otthonuk közelében. Azt is kiderítették, hogy a szívelégtelenség kockázata magasabb volt a főiskolai végzettséggel nem rendelkező résztvevők körében, valamint az olyan területeken, ahol nem volt a közelben sportolási lehetőség (például edzőtermek vagy uszodák). A három típusú helyszín között viszonylag kicsi volt a különbség.
„A táplálkozás és az emberi egészség kapcsolatával kapcsolatos korábbi kutatások többsége az élelmiszerek minőségére összpontosított, miközben figyelmen kívül hagyta az élelmiszer-környezet hatását. Tanulmányunk rávilágít az élelmiszerkörnyezet figyelembevételének fontosságára a táplálkozáskutatásban” – mondta el Lu Qi kutatásvezető a ZME Science-nek. Azt is megjegyezte, hogy társadalmi-gazdasági tényezők is befolyásolhatják az étkezési szokásokat, például annak eldöntését, hogy otthon étkezzünk vagy inkább keressünk a közelben étkezési lehetőségeket. Az viszont egyértelműen kiderült, hogy az emberek nagy sűrűségű, fogyasztásra kész ételeket kínáló környezetnek vannak kitéve, és ez hosszú távú problémákat okoz.
Elköltözni persze nem nagyon lehet, de akkor mi a megoldás? Qi azt javasolja, hogy a hangsúlyt az egészségtelen ételeket kínáló üzletek lecserélésére kellene helyezni olyanokkal, amelyek egészséges ételeket, például mediterrán ételeket kínálnak. A bárok és éttermek közelében élő emberek egészségesebb étkezésre való ösztönzése sokoldalú megközelítést foglal magában, amely ötvözi az oktatást, a környezet módosítását és a politikai beavatkozásokat. Az önkormányzatoknak együtt kellene működniük a helyi értékesítési pontokkal, hogy egészségesebb élelmiszerek kínálatára ösztönözzék őket.
Azt azért az említett forrás is megjegyzi, hogy szélesebb körű tanulmányokra van szükség annak megértéséhez, hogy miként befolyásolja a helyi környezet az étkezési szokásokat.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.