Tech hvg.hu 2024. március. 19. 11:03

GigaFarm épül Dubajban, minden egyes nap 8000 kilónyi zöldséget fog termelni

Új vertikális farmot építenek Dubajban. Az ottani növénytermesztéshez 98 százalékkal kevesebb víz kell majd annál, mint amennyit a hagyományos módszerek igényelnek. A GigaFarm 2026-ban nyílhat meg.

A Dubaj déli részén található 330 ezer négyzetméteres területen évente több mint 1 millió kilogramm leveles zöldséget – többek között petrezselymet, kelkáposztát, spenótot és különféle salátákat –, fűszernövényt, mikrozöldséget, termesztenek. Ez a Bustanica farm, melyben akkora fantáziát látott az Egyesült Arab Emírségek légitársasága, hogy nemrég kivásárolta alapítótársát, így az Emirates egyedüli tulajdonosa lett a létesítménynek.

A Bustanica érdekessége, hogy a hagyományos növénytermesztési módszerekhez képest 95 százalékos vízmegtakarítással zajlik a munka. Ez egyébként nem dubaji különlegesség, szakértői számítások szerint a hasonló, vertikális farmokon akár 98 százalékkal kevesebb víz is elég lehet a hagyományossal megegyező minőségű növények nevelgetéséhez.

A vertikális farmok további előnyei közé tartozik, hogy olyan helyen is lehet gazdálkodni, ahol a talaj minősége rossz, ráadásul a függőleges terjeszkedés miatt nincs szükség akkora területre, mint amekkora földet hagyományos növénytermesztés igényel. Az sem mellékes, hogy az ott nevelkedő növények nincsenek kitéve az időjárás viszontagságainak. Hátrányuk ugyanakkor, hogy a rendszer felépítéséhez nagy kezdeti beruházásra van szükség, a költségeket pedig jelentősen növeli a folyamatos LED-es világítás igénye.

Most egy újabb létesítmény épül, a CNN szerint a 12 méteres magasságig felnyúló GigaFarm a Food Tech Valley néven emlegetett városrészben kap majd helyet, és 83 612 négyzetméteren zajlik majd a növénytermesztés. A projektet az Egyesült Arab Emírségekben alapított ReFarm nevű vállalat viszi.

No Title

This ‘GigaFarm’ in the desert could produce 3 million kilograms of food Dubai’s GigaFarm, a 900,000 square foot facility, could replace up to 1% of food imports. The GigaFarm will use growth towers to grow up to 3 million kilograms of fresh produce annually.

A GigaFarm építésével az egyik legfontosabb cél, hogy csökkentsék az üvegházhatású gázok kibocsátását. Az ENSZ szerint a globális kibocsátás harmadáért az élelmiszeripar a felelős. A szárazföldi növénytermesztés ennek kétharmadát teszi ki: a termelés a műtrágyázással együtt 39, a forgalmazás pedig 29 százalékot tesz ki ebből.

Ennek mérséklése érdekében a GigaFarm a keletkező hulladékot – legyen szó élelmiszerhulladékról vagy szennyvízről – a mezőgazdaságban hasznosítható anyagokká, például komposzttá alakítja. Évente 3 millió kilogramm leveles zöldséget, fűszernövényt és palántát termesztetnének így. Ezáltal az Emírségek élelmiszerimport-szükségletét is csökkenthetik, zsugorítva a karbonlábnyomot.

A GigaFarm évente 50 ezer tonnányi élelmiszer-hulladék újrahasznosítását tervezi, és az ebből a folyamatból származó víz elegendő lehet ahhoz, hogy ne kelljen plusz forrásból vizet bevonni a rendszerbe.

No Title

Scalability in Vertical Farming Traditional farming only works at scale. And in the UK, that involves lots of capital costs at the beginning, and operating costs for labour and machines. Watch how scalability in vertical farming automation and IGS’ growth towers can complement traditional farming and your business by helping you scale operations and create high-quality produce without adding to your workforce.

A GigaFarm vertikális gazdálkodási infrastruktúráját a skót Intelligent Growth Solutions (IGS) nevű cég építi fel. A vállalat egy olyan rendszert biztosít, ahol a növények nem hagyományos talajban, hanem tápoldatban és kókuszrostban nevelkednek. A cég többszintes tornyokat képes létrehozni, ahol a tálcákat LED-ek világítják meg, biztosítva a növekedéshez szükséges fényt. Emellett a torony képes szabályozni a hőmérsékletet, a páratartalmat, sőt, akár a tápanyag összetételét és szintjét is.

A GigaFarm felépítése átszámítva mintegy 118 milliárd forintba kerül. Az egységet várhatóan 2026-ban nyitják majd meg.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.