Régóta kutatják a szakemberek, miért van az, hogy a fehérrel ellentétben a vörösbor fogyasztásától már az ivás közben elkezd fájni az ember feje. Most végre megszülethetett a válasz, igaz, az elméletet még tesztelni kell.
Celsus görög filozófus úgy vélte, a bor minden betegségre gyógyír lehet, a fáradtságtól a köhögésen át egészen a székrekedésig. Bár egyfajta csodaszerként tekintett rá, azt ő is megjegyezte, hogy van egy nem kívánatos mellékhatása a gyógyításnak: a fejfájás. Ezzel a történettel vezeti be a The Guardian, hogy most a Kaliforniai Egyetem kutatói közelebb jutottak annak megértéséhez, mi okozza a gondot.
A vörösbor meglehetősen alattomos jószág. Ahelyett, hogy a másnap tényleg csak másnap jelentkezne, a fejfájás már a bor elfogyasztása után 30 perccel érezhető lehet. A tudósok a bor számos összetevőjét elemezték már, hogy kiderüljön, melyik a felelős ezért, de eredményre még egyszer sem sikerült jutni.
Morris Levin, a Scientific Reports-ban megjelent tanulmány egyik szerzője szerint ők most jó úton járnak, hogy megfejtsék az évezredes rejtélyt, egy erős elméletük már van.
Az amerikai kutatók a fenolos flavonoidokat vették górcső alá: olyan vegyületeket, amelyek a szőlő magjából és héjából származnak, és hozzájárulnak az ital színéhez és ízéhez. Mivel a flavonoidok szintje tízszer magasabb lehet a vörösborban, mint a fehérben, ezért ez az első számú gyanúsított a fejfájást illetően.
Mielőtt továbbmennénk, érdemes egy dolgot megemlíteni. Amikor az ember bort iszik, az alkohol két lépésben acetáttá dolgozódik fel. Az elsőben az alkoholt a szervezet acetaldehiddé, a másodikban pedig acetaldehidből acetáttá alakítja. Ezeket a folyamatokat a májban specifikus enzimek irányítják.
Andrew Waterhouse, a Kaliforniai Egyetem szőlőtermesztési szakértője több mint egy tucat vörösboros vegyülettel végzett laboratóriumi vizsgálatokat. Ezek közül a kvercetin nevű flavanol ragadta meg a figyelmét. Ez kizárólag a vörösborban található meg, és a szervezetben különféle anyagokká alakul át. Az egyik ilyen a kvercetin-glükuronid, ami különösen hatékonynak bizonyult az acetaldehidet acetáttá alakító enzim blokkolásában.
Ha egy alkoholista leteszi a poharat, 7 hónap múlva jön rendbe az agya
Egy új tanulmány szerzői megállapították, mennyi idő alatt képes helyreállni az alkoholizmus miatt károsodott agy, ha valaki felhagy az ivással.
Ez kulcsfontosságú lehet a rejtély megoldásában. Az enzim blokkolása miatt mérgező acetaldehid halmozódik fel a véráramban, ami egy bizonyos mennyiségnél már fejfájást, hányingert, az arc kipirosodását és izzadást okoz. Az enzimet egyébként mesterségesen is lehet blokkolni a diszulfirám nevű gyógyszerrel. Ezt az alkoholbetegek kezeléséhez használják: ha gyógyszerszedés mellett iszik valaki, már kis mennyiség után is a fenti tüneteket tapasztalja.
A kutatók úgy vélik, aki érzékenyebb erre a folyamatra, a vörösbor miatt fájhat a feje, különösen, ha egyébként migrénes típus. Azt viszont még nem sikerült megfejteni, hogy egyes emberek miért érzékenyebbek erre másoknál.
A kutatók a jövőben klinikai körülmények között tesztelnék hipotézisüket.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.