Tech hvg.hu 2023. augusztus. 29. 08:03

Igen, jól látja: most három napon át együtt látszik a Hold és a Szaturnusz

Csütörtöktől három napon át lehet majd együtt látni az égen a Holdat és a Szaturnuszt, előbbi égitestet pedig külön is érdemes lesz szemügyre venni.

Csillagászati szempontból igen izgalmas lesz augusztus utolsó napja: augusztus 31-én szuperhold lesz. (Szuperholdról akkor beszélhetünk, amikor a Hold a legközelebb van a Földhöz, és mindez épp teliholdkor történik.) Ezzel egyidőben kék hold is lesz, ami azonban nem a színéről kapta a nevét: az angol blue moon kifejezés arra utal, hogy ez a harmadik telihold az évszakban.

Az izgalmak azonban nem érnek itt véget: augusztus 31-én hajnalban, magyar idő szerint 3 óra 36 perckor a Szaturnusz is fel fog tűnni az égbolton, méghozzá a Hold mellett. A bolygót először 2 óra 42 perckor lehet majd megpillantani a Hold jobb felső részénél, nagyjából 5 fokos magasságban.

AFP / Anadolu Agency / Tayfun Coskun

A NASA közlésében megjegyzi: a mostani csillagászati esemény egybeesik néhány kultúra kulcsfontosságú ünnepével.

A mostani telihold például a kínai naptár hetedik hónapjára, illetve a Safar (iszlám) és az Elul (héber) hónapokra esik. Ekkora van a Raksábandhana is, a testvérek napja, amely hindu fesztivál a „szeretet által létrehozott kötés” ünnepe.

A különleges együttállás három napon át tart majd, így érdemes lesz időnként feltekinteni az égre.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.

Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.