Az ember-, az állat- és a környezetbarátság is érv lehet a tej ellen és a növényi italok mellett, de a helyzet nem ennyire egyszerű.
Nem teljesen egyezik a véleménye a szakértőknek arról, kinek van szüksége tej helyett a tejhelyettesítő növényi italokra – derül ki az e heti HVG-ből.
Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke szerint pusztán a tejfehérjére (leginkább a kazeinre) allergiások azok, akiknek ez lehet az elsődleges választásuk. Ők nincsenek nagyon sokan: a gyerekek 4 százaléka ilyen, de ezt sokan kinövik, és a felnőtteknek már csak a 2 százaléka nem bírja a tejfehérjét. „Mindenki másnak jó lehet a sima tehéntej. Aki a tejcukorra érzékeny – ez a hazai lakosság körülbelül 30 százaléka –, az ihat laktózmentes tejet, illetve többségük fogyaszthat savanyított tejtermékeket” – mondta
Egészen másképp válaszol a kérdésre, sőt magával a kérdéssel sem ért egyet Szöllősi Réka élelmiszeripari elemző, az elelmiszervilag.hu szerkesztője, aki két és fél éve hagyta el az élelmiszeripart, hogy független szakértőként publikáljon. Szerinte nem a tejet és a tejpótló italokat kell összehasonlítani, hanem arról kell beszélni, hogy „az emberek egész étrendjét kell átállítani kiegyensúlyozottabbra és – ma már tudjuk – fenntarthatóbbra”.
Márpedig ebben nagy része lesz annak, hogy nagyobb arányban kerüljenek az asztalra állati helyett növényi eredetű ételek, italok.
A tejhelyettesítők körüli vitáról, előnyeikről és hátrányaikról, valamint arról, hogy miből lehet tej helyett kalciumhoz és fehérjéhez jutni, a csütörtökön megjelenő HVG hetilapban és hétvégétől a hvg360-on is olvashat.