Az ausztrál Queenslandi Műszaki Egyetem tudósai szerint érdemes lenne alaposabban is megvizsgálni azokat a genetikai folyamatokat, amelyek a migrén kialakulásához vezetnek.
Az ausztrál Queenslandi Műszaki Egyetem genetikusai olyan genetikai variánsokat, valamint géneket fedeztek fel, amelyek azt mutatják, hogy kapcsolat áll fenn a migrén és a vércukor szintje között – számolt be róla az Interesting Engineering. A felfedezés új megelőzési és terápiás kezelések kidolgozásához vezethet.
A szakemberek azt régóta tudják, hogy a migrénhez, valamint a vércukorszinttel kapcsolatos problémákhoz – mint például az inzulinrezisztencia, a hiperinzulinémia (magas inzulinszint), a hipoglikémia (alacsony vércukorszint) és a 2-es típusú cukorbetegség – számos közös kockázati tényező tartozik.
Ezzel kapcsolatban több tanulmány is készült már, amelyek a különböző populációkban előforduló betegségek okaira és mintázataira összpontosítottak. A megfigyelések alapján feltételezhető volt, hogy ennek környezeti, genetikai, vagy ezek közös oka lehet.
Tudósok megmutatták, hogyan néz ki az agyunk migrén közben
Egy új kutatás eddig sosem látott módon mutatja meg, hogy a migrén miként lehet hatással az emberi agyra.
A genetikai tényezőkre eddig kevésbé figyeltek a szakemberek, ezért az ausztrál kutatók most erre összpontosítottak. Eredményeiket a Human Genetics című tudományos lap közölte.
Dale Nyholt és Rafiqul Islam, az egyetem két tudósa azokat a tanulmányokat tekintette át, amelyek a migrénnel és a vércukorszinttel kapcsolatos társbetegségeket tárták fel. Ezek alapján úgy vélték, érdemes genetikai vizsgálatot is végezni a kettő közötti kapcsolat feltárása érdekében.
A kutatók felfedezték, hogy az éhgyomri inzulin és a vércukorszint jelentős genetikai összefüggésben áll a migrénnel és a fejfájással. Ugyanakkor azt találták, hogy az evés utáni második órás vércukorszint már csak a migrénnel áll genetikai kapcsolatban. Emellett az is kiderült, az éhgyomri proinzulin nevű hormon magas szintje segíthet megvédeni az embert a fejfájástól.
Szokott fájni a feje? Nem mindegy, hogy reggel vagy este
Először figyelték meg reggeli és esti migrénesek agyműködését különböző érzelmek feldolgozása közben. A Semmelweis Egyetem kutatói arra jutottak, hogy a félelmet másképp dolgozza fel az agy az egyes migrénes csoportokban.
A vizsgálat során azonosított géneket, lókuszokat (a gének által elfoglalt helyek), valamint az ezekkel kapcsolatos útvonalakat a szakemberek szerint érdemes lenne tovább vizsgálni, hogy megértsük azon molekuláris folyamatokat, amelyek során a migrén és a vércukor bizonyos szintje kapcsolatba kerülnek egymással.
A kutatók szerint ugyanakkor nem szabad általánosítani, mert a vizsgálatukat csak európai embereken végezték el.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.