Számos komoly egészségügyi problémához vezethet az eritrit fogyasztása egy új tanulmány szerint – pedig az édesítőt széles körben használják a cukor kiváltására.
A cukor egészségesebb(nek vélt) alternatívájaként használt különféle édesítőszerekről több dolog is kiderült már, és ezek sokszor nem biztatóak: egy kutatásban kiderült, hogy az aszpartám szorongóvá tette a kísérleti egereket, de arra is fény derült, hogy a cukorpótlók a bélrendszerre és az anyagcserére is rossz hatással lehetnek.
Most az eritrit nevű cukorpótlóról állapították meg kutatók, hogy az komoly problémákkal hozható összefüggésbe: véralvadással, stroke-kal, szívrohammal és akár halállal is – derül ki a Nature Medicine folyóiratban publikált friss tanulmányból.
Mint a kutatók kiemelték: azoknál, akiknél megvan a szívbetegség kockázati tényezője – ilyen a cukorbetegség is –, azok, ha magasabb a vérükben az eritrit-szint, kétszer nagyobb eséllyel kaphatnak stroke-ot vagy szívrohamot.
A tanulmány arra mutatott rá laboratóriumi- és állatkísérletekre támaszkodva, hogy az eritrit a vérlemezkék könnyebb alvadásához vezethet – a leszakadó rögök pedig a szívbe jutva szívrohamot, az agyig eljutva pedig stroke-ot válthatnak ki.
Egy szakember, aki a kutatásban nem vett részt, az eredmények láttán a CNN beszámolója szerint hangsúlyozta: a jelek szerint az eritrit véralvadási kockázatot jelenthet, de még további kutatások szükségesek a témában. Hozzátette: célszerű lehet addig is kisebb mértékben használni az eritritet.
A Calorie Control Council nevű szakmai szövetség ezzel szemben azt hangsúlyozta, hogy a megállapítások ellentétesek több évtized tudományos kutatási eredményeivel, miszerint a csökkentett kalóriatartalmú édesítők – mint az eritrit – biztonságosak. Hozzáfűzték: a megállapításokat azért sem tanácsos az általános populációra vetíteni, mert a vizsgált emberek eleve a szív- és érrendszeri betegségek kockázati csoportjába tartoztak.
Kalóriamentes, és mégsem fogyunk tőle, mi az?
Nem segítenek a fogyásban, nem biztos, hogy ártalmatlanok, de arra sincs bizonyíték, hogy veszélyesek lennének. Befolyásolhatják az anyagcserénket, de rákot valószínűleg nem okoznak. A boltokban is kapható mesterséges édesítőszerekről már sok mindent tudunk, de még mindig nagyon keveset. Két magyar kutatóval beszélgettünk, hogy választ kapjunk egy életbevágó kérdésre: egy kanál cukrot vagy inkább a „kis fehér pötyit" tegyük a kávénkba?
A tanulmány vezető szerzője, Stanley Hazen azonban hangsúlyozta: nem is kerestek összefüggéseket, egy véletlen felfedezésről van szó. A kísérletben 1157 vérmintát elemeztek 2004 és 2011 között, azért, hogy megállapítsák, milyen anyagok vannak valaki vérében, melyek előre jelezhetnek különböző súlyos problémákat az elkövetkező három évben.
Ezt követően még 2100 amerikai, és 833 európai mintát is megvizsgáltak, és minden esetben úgy látták, az eritrit magasabb szintje összefüggésben áll a szívroham, a stroke és a három éven belüli halál nagyobb kockázatával. További vizsgálatok során derült fény az eritrit által kiváltott trombózis- vagy véralvadás-veszély növekedésére is.
Végezetül nyolc egészséges embert is megvizsgáltak: ők egy olyan italt ittak, melyben 30 gramm eritrit volt. Ezt követően a szakemberek folyamatosan nyomon követték három napon keresztül vérvizsgálatok útján az eritrit szintjét és az alvadás kockázatát.
Új kutatás állítja: a mesterséges édesítőszerek növelik a rák kialakulásának kockázatát
A kutatók három mesterséges édesítőszert vizsgáltak meg, ezek 3-14 százalékkal növelték a rák kialakulásának kockázatát.
Az eredmény nem éppen biztató: már ez a mennyiség is elég volt ahhoz, hogy a vérben az eritrit szintje ezerszeresére nőjön. Ez azért is lehet aggasztó, mert a szerzők találtak olyan süteményt is, melyben 75 gramm eritrit volt.
A kutatók hangsúlyozták, hogy további vizsgálatok szükségesek a területen, méghozzá gyorsan.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.