Állj mellénk! Legyél pártoló tag!

#édesítőszerek

Élet+Stílus Csatlós Hanna

Kalóriamentes, és mégsem fogyunk tőle, mi az?

Nem segítenek a fogyásban, nem biztos, hogy ártalmatlanok, de arra sincs bizonyíték, hogy veszélyesek lennének. Befolyásolhatják az anyagcserénket, de rákot valószínűleg nem okoznak. A boltokban is kapható mesterséges édesítőszerekről már sok mindent tudunk, de még mindig nagyon keveset. Két magyar kutatóval beszélgettünk, hogy választ kapjunk egy életbevágó kérdésre: egy kanál cukrot vagy inkább a „kis fehér pötyit” tegyük a kávénkba?

Plázs hvg.hu

Kulináris gonosztevőkkel van dolgunk?

Természetes, száz százalékos, friss – egyre gyakrabban tűnnek fel ezen szavak az élelmiszerek csomagolásán. Egy friss felmérés szerint azonban a vásárlók nem mindig tudják hová tenni, miről is van szó pontosan. Ugyanígy nem egyértelmű a helyzet a kétes megítélésű E-csoportba tartozó összetevőkkel sem – állítja Stefan Gates, brit gasztronómiai újságíró, aki azt próbálta kideríteni, hogy valóban annyira károsak-e ezek az adalékanyagok, amennyire az a köztudatban él.

Plázs hvg.hu

Édesítők: megalapozatlan vádak?

A mesterséges édesítőszerek a legtöbbet vizsgált élelmiszer-adalékanyagok közé tartoznak, melyek sokszor kerülnek a figyelem középpontjába. Több mint két évtized viszonylatában nagyszámú, célzott kutatások sora igazolta, hogy alaptalanul hoztak összefüggésbe több édesítőszert is a különböző daganatos betegségek kialakulásával kapcsolatban.