Jótékony hatásai lehetnek a kalóriabevitel kis mértékű, de tartós csökkentésének egy friss vizsgálat szerint.
Meglepő eredményekre jutott az amerikai Nemzeti Öregedéskutató Intézet (National Institute of Aging) a Nature Aging folyóiratban közzétett tanulmánya: az alacsonyabb kalóriabevitel lassíthatja az öregedés ütemét, és az egészséges felnőttek élettartamát is növelheti.
A kétéves, randomizált vizsgálatban 220 felnőtt vett részt, és a kalóriabevitelüket 25 százalékkal csökkentették, míg egy másik csoportot arra kértek, hogy ne változtassanak az étrendjükön. Valamennyi résztvevő BMI-je (testtömeg-indexe) 22 és 27 között mozgott.
A csökkentett kalóriabevitelre fogott csoport négy héten át napi három ételt kapott, hogy hozzászokjanak az adagok méretéhez – emellett az első 24 héten tanácsadást is kaptak az étrendjükhöz. A másik csoport semmilyen tanácsot vagy instrukciót nem kapott, hogy mit és hogyan fogyasszon.
Bár az emberek nem tartották be szigorúan az étrendet, és érdemben csak nagyjából 12 százalékkal csökkentették a kalóriabevitelüket, a szakemberek szerint már ez is elegendő volt ahhoz, hogy jelentős változásokat lehessen megfigyelni – írja az NBC News.
A szakemberek egy algoritmust képeztek ki annak megfigyelésére, hogy a vizsgálatban részt vevő alanyok DNS-biomarkerei miként változnak a vérben az idő során. Ez az algoritmus 1000, korábban 20 éven át megfigyelt ember adatain alapult, akiknél a szervek öregedését figyelték meg.
Ez az algoritmus voltaképpen azt figyelte, hogy a kísérlet résztvevői milyen sebességgel öregszenek. Az eredmények ígéretesek: a csökkentett kalóriabevitelű csoport a jelek szerint 2–3 százalékkal lassabban öregedett, mint a normál étrenden lévő személyek.
A szakemberek szerint a korai elhalálozás kockázata ezáltal 10–15 százalékkal is csökkenhet.
Az egyelőre azonban nem ismert, hogy ez a lassulás kitart-e a két év után is, ugyanis az alanyokat ezt követően már nem figyelték meg. Most azt tervezik, hogy készítenek egy hasonló, 10 éves vizsgálatot is a témában.
Új összefüggés igazolja, hogy a megfelelő folyadékbevitel lassíthatja az öregedést
Az egyik legfontosabb alapszükséglet a víz, melynek megfelelő fogyasztása egy friss kutatás szerint nemcsak az öregedést lassíthatja, de a betegségektől mentes életet is meghosszabbíthatja.
Jelenleg az sem ismert, hogy az öregedést hogyan tudja lassítani a csökkentett kalóriabevitel – a szakemberek szerint a válasz a sejtszintű változásokban keresendő, például, hogy a szervezet hatékonyabban használja fel a rendelkezésre álló erőforrásokat.
Egy másik öregedéskutató intézet kutatója, aki a szóban forgó vizsgálatban nem vett részt, kiemelte, hogy az öregedés szempontjából a kalóriabevitel csökkentése mellett a kiegyensúlyozott táplálkozás és a testmozgás is komoly jelentőséggel bír.
Azt is fontos kiemelni, hogy a kalóriabevitel csökkentése nem mindenkinél lehet célravezető – akik több alapbetegségtől is szenvednek, azoknál célszerű lehet egy ilyen éltrend-átalakítás előtt szakorvos tanácsát is kikérni.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.