Tech hvg.hu 2022. november. 21. 14:03

140 éve kihaltnak hitt madárfajra bukkantak Pápua Új-Guineában

A tudósok először és utoljára 1882-ben dokumentálták a fekete nyakú fácángalamb létezését, azóta viszont elkerülte őket a szerencse.

A tudósok még 1882-ben dokumentálták először a fekete nyakú fácángalambot, és mivel azóta egyetlenegyszer sem bukkant fel, azt gondolták, hogy az állatfaj kihalt. Nemrég azonban kiderült, ez nincs így.

A Re:wild nevű nonprofit szervezet közlése szerint a kutatók egy hónapot töltöttek el Pápua Új-Guinea keleti részén, Fergussonon, ott, ahol eredetileg sikerült dokumentálni a madarat. Bár voltak hírek arról, hogy néhány évtizede látták már a zord szigeten, a tudósoknak 140 éve nem sikerült dokumentálniuk az állatot.

A kutatóknak nagy szerencséjük volt, a fekete nyakú fácángalamb ugyanis két nappal azelőtt bukkant fel, hogy elhagyták volna a szigetet – írja a CNN. A felvételeket egy vadkamera készítette az állatról. John C. Mittermeier, az expedíció társszervezője szerint olyan érzés volt látni a felvételeket, mintha unikornisra bukkantak volna.

Összesen 12 vadkamerát helyeztek ki, ebből nyolcat olyan helyen, ahol a helyi vadászok elmondása szerint korábban már felbukkant, vagy hallani lehetett a madarat. Azt, amelyik elkészítette a felvételeket, egy 972 méter magas gerincen helyezték el, közel a Kwama folyóhoz.

A tudósok még mindig keveset tudnak a fajról, de úgy vélik, az egyedszámuk kicsi, és folyamatosan csökken.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?