Tech hvg.hu 2022. november. 02. 13:03

Egy hónappal nőhetne a tészta szavatossága, ha így csomagolnák

Az olasz kutatók egy tésztagyárral közösen kísérletezték ki, milyen környezetben és milyen anyagokkal kellene csomagolni a hőkezelt friss tésztákat, hogy azok szavatossági ideje hosszabb legyen.

Az Olasz Nemzeti Kutatási Tanács tudósai szerint ha az iparilag előállított, hőkezelt friss tészták csomagolását megváltoztatjuk, az egy hónappal hosszabb szavatossági időt biztosít – írta meg a Guardian. Az ilyen tészták – például a réteslapok, előre elkészített és hűtve tárolt pizzatészták – nagyjából 30-90 napig állnak el, ám az újítással ez akár 120 napra is kitolható.

A Frontiers in Microbiology folyóiratban közölt kutatási eredményben arról írnak, hogy egy altamurai tésztagyárral együttműködve összesen 144 mintát készítettek a rövid, csavart tésztából (a trofie-ból), majd azokat különböző módon csomagolták.

Az egyik esetben 48 tészta hagyományos csomagolást kapott 20 százalék szén-dioxidot és 80 százalék nitrogént tartalmazó környezetben. A második 48 mintát egy vékony, kevésbé víz- és légáteresztő fóliával csomagolták 40 százalék szén-dioxid és 60 százalék nitrogén alkotta közegben, míg a harmadik mintát ugyanígy csomagolták, ám többféle törzsből álló probiotikus keveréket adtak hozzá.

A mintákat 4 Celsius-fokon tárolták.

Rengeteg energiát spórolhat meg a főzésnél ezzel az egyszerű trükkel

Az olasz Nobel-díjas fizikus, Giorgio Pariasi egy régóta ismert módszert elevenített fel a tészta főzésére, amellyel sok energiát lehet megspórolni. Akár gázt, akár áramot.

Kiderült, a hagyományos csomagolásnál a szén-dioxid szintje a 90 napos tárolási időszak alatt csökkent, ami a penészgombák elszaporodását okozta. Ezzel szemben a másik két esetben a tésztát körülvévő légkör nem változott, így 120 nap alatt nem szaporodtak el a gombák.

A csapat szerint az eredmények azt sugallják, hogy az újfajta megoldás 120 napra növeli a hűtött friss tészta szavatosságát, hozzátéve, hogy a probiotikumok hozzáadásával javul a tészta tárolás közbeni stabilitása, mivel csökkentik a nemkívánatos mikrobák szaporodását.

A szakemberek most azt szeretnék kideríteni, hogy mennyire költséghatékony a megoldás: bár elvileg a csomagolás költsége magasabb lehet a probiotikumok miatt, a hosszabb szavatosság miatt bővülhet a piac is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hirdetés
Élet+Stílus Galicza Dorina 2024. december. 28. 20:00

Elillant történelem és babonamentes tűzvédelem – megnéztük a felújított Notre Dame-ot

Párizs székesegyháza fényesebben ragyog, mint valaha, de az évszázadok alatt felhalmozódott kosszal együtt mintha a történelmét is lemosták volna róla. Bár a felújítás még nem ért véget, ha a belső tér már nem változik, akkor az évtizedek múlva sebtében idelátogató turista azt se fogja tudni, mi történt az elmúlt öt évben a templom körül.