Tech hvg.hu 2022. november. 02. 13:03

Egy hónappal nőhetne a tészta szavatossága, ha így csomagolnák

Az olasz kutatók egy tésztagyárral közösen kísérletezték ki, milyen környezetben és milyen anyagokkal kellene csomagolni a hőkezelt friss tésztákat, hogy azok szavatossági ideje hosszabb legyen.

Az Olasz Nemzeti Kutatási Tanács tudósai szerint ha az iparilag előállított, hőkezelt friss tészták csomagolását megváltoztatjuk, az egy hónappal hosszabb szavatossági időt biztosít – írta meg a Guardian. Az ilyen tészták – például a réteslapok, előre elkészített és hűtve tárolt pizzatészták – nagyjából 30-90 napig állnak el, ám az újítással ez akár 120 napra is kitolható.

A Frontiers in Microbiology folyóiratban közölt kutatási eredményben arról írnak, hogy egy altamurai tésztagyárral együttműködve összesen 144 mintát készítettek a rövid, csavart tésztából (a trofie-ból), majd azokat különböző módon csomagolták.

Az egyik esetben 48 tészta hagyományos csomagolást kapott 20 százalék szén-dioxidot és 80 százalék nitrogént tartalmazó környezetben. A második 48 mintát egy vékony, kevésbé víz- és légáteresztő fóliával csomagolták 40 százalék szén-dioxid és 60 százalék nitrogén alkotta közegben, míg a harmadik mintát ugyanígy csomagolták, ám többféle törzsből álló probiotikus keveréket adtak hozzá.

A mintákat 4 Celsius-fokon tárolták.

Rengeteg energiát spórolhat meg a főzésnél ezzel az egyszerű trükkel

Az olasz Nobel-díjas fizikus, Giorgio Pariasi egy régóta ismert módszert elevenített fel a tészta főzésére, amellyel sok energiát lehet megspórolni. Akár gázt, akár áramot.

Kiderült, a hagyományos csomagolásnál a szén-dioxid szintje a 90 napos tárolási időszak alatt csökkent, ami a penészgombák elszaporodását okozta. Ezzel szemben a másik két esetben a tésztát körülvévő légkör nem változott, így 120 nap alatt nem szaporodtak el a gombák.

A csapat szerint az eredmények azt sugallják, hogy az újfajta megoldás 120 napra növeli a hűtött friss tészta szavatosságát, hozzátéve, hogy a probiotikumok hozzáadásával javul a tészta tárolás közbeni stabilitása, mivel csökkentik a nemkívánatos mikrobák szaporodását.

A szakemberek most azt szeretnék kideríteni, hogy mennyire költséghatékony a megoldás: bár elvileg a csomagolás költsége magasabb lehet a probiotikumok miatt, a hosszabb szavatosság miatt bővülhet a piac is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hirdetés
Kult HVG 2024. november. 26. 20:00

"Amit mi csinálunk, az hosszútávfutás" – színfalak mögött az Ivan & The Parazollal

Néhány napon belül több helyen és több helyzetben is találkoztunk a jövőre hatodik nagylemezét megjelentető Ivan & The Parazollal, hogy megtudjuk, mitől különleges a zenekar új nagylemeze, hogyan áll most a 14 éves zenekar, mi történt velük az elmúlt években, és miért gondolják azt, hogy eljött az együttes aranykora. A HVG kisfilmje.