A zöldséget nem mindenki szereti, többen pedig egyenesen undorodnak bizonyos fajtáktól. Úgy tűnik, hogy ez a magzatok esetében is igaz lehet.
A Durhami Egyetem kutatói végezték el azt az érdekes vizsgálatot, ami az anyaméhben lévő magzatokkal kapcsolatban folyt. Arra voltak kíváncsiak, hogy a cseperedő babák vajon képesek-e reagálni az anya által elfogyasztott zöldségre, és ha igen, akkor miként.
Az EurekAlerten megjelent közlemény szerint a kísérlet azt igazolta, hogy a magzat adott esetben képes undort kifejezni, ha például az anya valamilyen zöld leveles zöldséget fogyaszt. Ilyenkor – és ezt 4D-s ultrahangképek is igazolták – a baba elszomorodik, és úgy tűnik, mintha sírni készülne:
Ha viszont az anya sárgarépát eszik, az mosolygást válthat ki a csemetéből:
A Durhami Egyetem kutatói 100 terhes nőről készítettek négydimenziós ultrahangfelvételt a 32. és 36. héten, 20 perccel azután, hogy répa- vagy kelkáposztaporral töltött tablettát fogyasztottak.
A Psychological Science című folyóiratban megjelent tanulmány az első, amelyik azt vizsgálta, hogyan reagálnak a babák az ízekre és az illatokra, mielőtt megszületnek. A kutatók egyébként úgy vélik, hogy a kicsik a magzatvízen át tapasztalhatják meg, mit fogyasztott az anya.
A tanulmány eredményei azt is jelenthetik a szakértők szerint, hogy az anyák már a születésük előtt képesek lehetnek befolyásolni a gyermek ízlelési preferenciáit, és ezzel akár az egészséges táplálkozásra is ösztönözhetik őket.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.