Tech hvg.hu 2022. május. 25. 08:03

Létrehozták a „szuperparadicsomot”, amellyel finoman vihető be sok D-vitamin

Génszerkesztési eljárással nyúltak hozzá a paradicsomhoz az Egyesült Királyságban. Az eredmény tízből kilenc embernek jól jöhet – ennyien D-vitamin-hiányosak Magyarországon.

Csökkenti egyes daganatos megbetegedések, az Alzheimer- és a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát, erősíti a csontokat, fogakat és az izmoknak is jó. Ez a D-vitamin, melyből rengeteg előnye ellenére a legtöbben keveset juttatnak szervezetükbe. Magyarországon az emberek 90 százaléka D-vitamin-hiányos.

A bevitelt egyszerűsítheti az a génmódosított paradicsom, melyen brit tudósok dolgoznak a Norwich-béli John Innes Központban.

Az emberi DNS módosítására is lehetőséget nyújtó CRISPR eljárást használják, mellyel lehetőségük nyílik a paradicsom DNS-ét csak bizonyos pontokon, kedvük szerint szerkeszteni. Az eljárásuk során blokkolnak egy olyan enzimet, amely koleszterinné alakítja a növényben felhalmozódó D-vitamint.

Új orvostudományi ajánlást adtak ki a D-vitamin szedésére

A D-vitaminról - főleg a járványhelyzetben - és annak fontosságáról rengeteget hallhattunk az elmúlt években, de az már kevésbé ismert tény, hogy milyen fontos része a csontképződésnek ez a hormon: a kalcium mellett a csontritkulás (oszteoporózis) bázisterápiájának tekinthető. Nyáron a napfény segít abban, hogy elegendő D-vitaminhoz jussunk, de ezek a raktárak - megfelelő pótlás nélkül - rendszerint télen kiürülnek.

A tudósok „biológiailag megerősített” növényről szóló cikke a Nature Plants szaklapban jelent meg. Azt írják benne, hogy egy ilyen paradicsommal annyi D-vitamin vihető be a szervezetbe, mint két tojás vagy 28 dekányi tonhal elfogyasztásával.

Az eljárás kidolgozói szerint génszerkesztési eljárásuk paprikákkal és krumplikkal is működhet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos kérdésekkel is foglalkozó Facebook-oldalát.

Hirdetés
hvg360 Rácz Gergő 2025. március. 13. 19:48

A kormány akkor tiltja be, amikor már magától is megdögleni látszik a műhús

Könnyen lehet, hogy végnapjait éli a piaci csodának indult mesterséges húspiac: amíg a műhúsoknál továbbra is várat magára az áttörés, a növényi alapú alternatívát gyártó cégeknél rövid időn belül töredékükre estek a részvényárak. A folyamatnak több oka van, a piaci szereplők ezzel együtt optimisták, és a bátor befektetőknek a mostani szintek akár jó belépési pontot is jelenthetnek, ha épp akad elkölteni való pénzük. Lehet, hogy hazai célpontokat nem találnak, mivel a kormány újonnan bejelentett tervei szerint a teljes szegmenst betiltaná.