Egy átfogó kutatás keretében olyan, vérben lévő fehérjéket találtak a szakemberek, amelyek növelhetik a súlyos Covid-fertőzés kockázatát.
Már a koronavírus első hullámában kiderült, hogy – eltekintve a kortól, bizonyos alapbetegségektől és például olyan rizikófaktoroktól, mint a dohányzás – vannak, akik könnyebben megfertőződnek, és jobban meg is viseli őket a koronavírus.
A Covid-megbetegedés súlyosságában azonban más, kevéssé ismert biológiai tényezők is szerepet játszanak – írta meg egy nemzetközi tudóscsapat a The Conversation magazinban. Ilyen például a több ezer, vérben keringő fehérje. Vannak közöttük, amelyek a szervezet vírus elleni védekezését segítik, mások különféle molekulákat szállítanak, esetleg egyfajta hírvivőkként terjesztenek információkat. Ezek a funkciók a Covid kialakulását, lezajlását is befolyásolhatják, viszont e fehérjék mennyisége egyénenként eltérő (így fordulhat elő, hogy van, aki egy enyhe náthával megússza, más viszont lélegeztetőgépre kerül). Miután az emberi szervezetben elég sok fehérje van, elég nehéz meghatározni azokat, amelyek az említett biológiai különbségekért felelnek.
A szakemberek egy speciális technikával több mint 3000 vérplazma-fehérjét tekintettek át. Nem közvetlenül a fehérjeszintet mérték (ugyanis nem tudni, hogy azt nem befolyásolják-e külső tényezők), hanem azt vizsgálták, hogy milyen gének kapcsolódnak a vérben lévő fehérjékhez (miután a gének nem változnak az ember élete során). Vizsgálataikban áttekintették az egész genomra (a szervezet teljes, DNS-be kódolt örökítő információja) kiterjedő asszociációs kutatások eredményeit, hogy feltárhassák a gének és a súlyos Covid kockázata közötti kapcsolatot.
Az adatok elemzése során számos olyan fehérjét azonosítottak, amelyek potenciálisan növelhetik, vagy csökkenthetik a Covid kockázatát. A szakemberek példát is említenek.
A FAAH2 nevű fehérje megnövekedett szintje például növelheti annak kockázatát, hogy valakinek kórházi kezelésre lesz szüksége a Covid miatt. A FAAH2 hatására a sejtek felszívják és inaktiválják az endokannabinoidoknak nevezett anyagokat. Ezek gyulladáscsökkentő hatásúak, és a korábbi tanulmányok még azt is sugallták, hogy a Covid kezelésére is használhatók. Ez megmagyarázná, hogy miért problémás egy olyan fehérje, amelyik eltávolítja ezeket, ugyanis potenciálisan csökkenti a szervezet azon képességét, hogy kontrollálja a Covid által okozott gyulladást.
Egy másik „befolyásos” fehérje az ABO enzim volt, ami meghatározza valakinek a vércsoportját. A kutatók szerint az ABO enzim magasabb szintje növelheti annak a kockázatát, hogy a Covid miatt kórházba kerül valaki, és ezt követően intenzív ellátásra lesz szüksége. Korábbi kisebb kutatások kimutatták, hogy az A vércsoport gyakoribb a súlyos Covid-fertőzésben szenvedőknél. A mostani eredmények, amelyek szerint az ABO enzim befolyásolja a Covid súlyosságát, összhangban van ezzel.
Arra is felfigyeltek, hogy azok a fehérjék, amelyek a fehérvérsejteket az erek falához vonzzák, védelmet nyújtanak a súlyosabb Covid-fertőzéssel szemben. Az már régóta ismert, hogy több fehérvérsejt ilyen jellegű bevonása javíthatja az immunválaszt az érfalakban, és a Covid esetében kifejezetten úgy tűnik, hogy segíthet a fertőzések leküzdésében.
Ezeknek a kockázati tényezőknek az azonosítása hozzájárulhat új kezelések kidolgozásához, mivel ezeket a fehérjéket új gyógyszerekben is felhasználhatják, illetve lehetővé tette, hogy összeállítsanak egy listát azokról a fehérjékről, amelyeket más kutatók prioritásként kezelhetnek, hogy a jövőben még jobban megérthessék, melyek valójában a Covid biológiai kockázati tényezői.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos kérdésekkel is foglalkozó Facebook-oldalát.