A Kaliforniai Egyetem kutatóit egy halfeldolgozó üzem inspirálta arra, hogy újfajta jeget készítsenek.
Az élelmiszerek hűtésére szolgáló újfajta jégkockát fejlesztettek ki a Kaliforniai Egyetem tudósai. A Sustainable Chemistry & Engineering tudományos lapban megjelent publikáció szerint az anyag forradalmasíthatja az élelmiszerpiacot: segítségével hagyományos jég- és hűtőtasakok nélkül lehet frissen tartani az élelmiszereket.
A szakemberek egy műanyagot nem tartalmazó zselékockát alkottak meg, amely nem olvad meg, antimikrobiális, ám ennek ellenére komposztálható. Gang Sun, a kutatási egyik tudósa szerint a hűtőkocka több mint 90 százaléka vizet és egyéb összetevőket tartalmaz annak érdekében, hogy a szerkezete stabil maradjon. Tapintásra olyan puha, mint egy zselatin, a hőmérséklet változásával pedig a színét is képes változtatni.
A jégkockát úgy tervezték meg, hogy újra fel lehessen használni, emellett méretre lehet vágni, és a formája is megtervezhető. A kutatók szerint az anyag 13 órán keresztül használható hűtésre, majd elég csak vízzel leöblíteni, betenni a fagyasztóba, és ha megdermedt, újra fel lehet használni.
A csapat azután látott munkához, hogy az egyik mérnök, Luxin Wang látta, mennyi jeget használnak el egy halfeldolgozó üzemben, illetve,hogy a jég milyen könnyen szennyeződhet. Ha a jég elolvadt, már nem lehet újra felhasználni, ráadásul bizonyos esetekben a penész is megtelepedhet rajta.
A kutatók szerint az ő találmányuk akár 10 kilogrammot is elbír, és nagyjából tucatszor lehet felhasználni minden egyes darabot. Ha már nem, akkor pedig a szemétbe vagy a kerti komposztra is ki lehet tenni, így nem szennyezi a környezetet.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.