Húszévnyi kutatómunkával ehető liliomot nemesített a kínai Délnyugati Erdészeti Egyetem Hszü Jungjen vezette kutatócsoportja.
Az ehető virágú és hagymájú liliomot több mint negyvenféle vad liliom csíraplazmájának hibridizációjából nyerték. Eddig 11 fajtát szűrtek ki – közölte a kutatócsoport.
„A jelenlegi ehető liliomokkal összehasonlítva az általunk nemesítettek jól tűrik a meleget, a hideget, a szárazságot, a sivatagi körülményeket. Tulajdonságaik között szerepel a gyors növekedés és a magas reprodukciós ráta” – magyarázta Hszü.
A liliomok az alpesi és a száraz hegyvidéki területek ültetési szerkezetét gazdagítják.
A hosszú távú keresztezés után az ehető liliomfajtáknak gyógyászati, táplálkozási, díszítő és más értékeik is vannak a tudósok szerint.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos kérdésekkel is foglalkozó Facebook-oldalát.