Tech hvg.hu 2021. november. 11. 15:27

Marsi körülmények között neveltek paradicsomokat, ketchup készült belőlük

A paradicsomok termesztéséhez a Mojave-sivatagból származó homokot használtak, amit aztán egy különleges üvegházba vittek. A munka eredményének elsősorban az űrhajósok örülhetnek.

A más bolygókra látogató űrhajósoknak nagy szükségük lesz ellátásra, és ezt a problémát az előre elcsomagolt élelmiszerek csak részben tudják megoldani. A tudósok ezért már régóta vizsgálják, hogyan, milyen módszerekkel lehetne szélsőséges körülmények közt fogyasztható zöldségeket, gyümölcsöket nevelni.

E kísérletek közé tartozik a Heinz és a Florida Institute of Technology vállalkozása is; a két fél nem most lépett partnerségre, de a közös munka eredménye csak mostanra érett be – szó szerint. Megtermettek ugyanis az első olyan paradicsomok, amiket a marsihoz hasonló körülmények közt neveltek.

A fejleményekről az Interesting Engineering adott hírt. A felnevelt paradicsomokhoz előbb egy különleges üvegházat létesítettek, ahol a vörös bolygóra jellemző fény- és hőmérsékleti viszonyokat állítottak be. A talaj alapját a Mojave-sivatagból hozott homok biztosította. Az üvegházat Vörös Háznak nevezték el a kutatók.

A kísérlet kezdetben többféle növénnyel zajlott, de ezek egyike sem bírta ki az extrém körülményeket. A paradicsomok viszont igen, és meg is nőttek. Annyira, hogy a termésből a Heinz-cel közösen ketchupot is készítettek. A terméket nem lehet megvásárolni, mert csak egy kis mennyiség áll rendelkezésre. Ennek oka, hogy a termés jóval kisebb volt, mint amire a kutatók számítottak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?