A Nemzetközi Űrállomás (ISS) lakói ismét olyan ételt fogyaszthattak, melynek egyik hozzávalója nem a Földön termett meg.
A Nemzetközi Űrállomás (ISS) egy komoly laboratórium, ahol ezért szokatlan kísérleteket is végeznek. Most éppen saját nevelésű chili- és zöldpaprikákat termesztettek a kutatóállomás lakói, amiket aztán el is fogyasztottak. A fogás a TweakTown cikke szerint taco volt.
Az étel másik, legalább ilyen fontos hozzávalója, a hús a Földről származott, a paprikát azonban űrbéli körülmények között nevelték. Néhány hónap volt, mire beértek.
A paprikák termesztése az úgynevezett Plant Habitat-04 misszió keretében történt. Ennek célja, hogy kiderüljön: hogyan hat a mikrogravitációs közeg a növények csírázására, illetve növekedésére. A program során szerzett tapasztalatokat a majdani Mars-utazásokhoz is felhasználhatják az űrhajósok.
Az amerikai Megan McArthur képeket is mutatott az űrben termesztett paprikákról, illetve az elkészült tacóról:
Friday Feasting! After the harvest, we got to taste red and green chile. Then we filled out surveys (got to have the data! ������). Finally, I made my best space tacos yet: fajita beef, rehydrated tomatoes & artichokes, and HATCH CHILE! https://t.co/pzvS5A6z5u pic.twitter.com/fJ8yLZuhZS
— Megan McArthur (@Astro_Megan) October 29, 2021
Az űrben termesztett növények állítólag ízletesebbek, mint a földi változataik – miközben kinézetre semmiben nem különböznek azoktól.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.