Tech hvg.hu 2021. augusztus. 15. 08:03

Komoly új funkció kerül a Windows böngészőjébe, de komoly árat is kérnek érte

A Microsoft olyan új háttérfunkción dolgozik, amely biztonságosabbá teszi az Edge böngészőt. A fejlesztés aktiválása ugyanakkor némi sebességcsökkenést is hoz.

A webböngészőkkel kapcsolatos elvárások közé tartozik, hogy megnyissák azt az oldalt, amit szeretnénk, másrészt a használatuk ne vezessen adatbiztonsági incidensekhez. Utóbbi jelenség ellen számos megoldással küzdenek a cégek, nagy részt azonos eredményekkel. A Microsoft nemrég azonban rájött, hogy az általános védelmi szintet még magasabbra növelheti, ha egy kulcseszköz működését csökkenti közben – írta erről a The Verge.

A kérdéses eszköz a JavaScript motor egy olyan funkciója, ami alapvetően a weboldal kódjának gyors lefutásáért felelős. Csakhogy a technológia rendkívül összetett, így az itt felelhető hibák biztonsági rések kialakulásához vezethetnek. A Microsoft főként ezért tenne lehetővé a megoldás kikapcsolását, ám mivel az szoros kapcsolatban áll a böngészés általános sebességével, gyanítható, hogy a használatával valamelyest csökkenne ez az érték.

Hogy pontosan mennyivel, azt egyelőre nem igazán látni, de a Microsoft szerint drasztikus lassulásról azért nincs szó. (Ehhez persze tegyük hozzá azt is, hogy az emberek eltérő módon interneteznek, eltérő sebességgel és a meglátogatott oldalak sem azonosak.)

Ahhoz ugyanakkor, hogy a programfunkcióból a gyakorlatban is használható eszköz legyen, még sokat kell várni, a redmondiak egyelőre ugyanis csupán kísérleteznek vele. Ami a nevét illeti, a cég kifejezetten ötletes azonosítót választott: Super Duper Secure Mode. Csak remélni tudjuk, hogy ezen már nem módosítanak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.