Tech hvg.hu 2021. május. 31. 08:33

Megnyitottak az európai “csillagkapuk”, több száz kilométerre élőkkel lehet velük kommunikálni

A kapuk úgy kötik össze a távol élő idegeneket, mintha csak egymás előtt állnának. Ha beválik, és sikerül finanszírozót találni, úgy máshol is megjelenthetnek hasonlók.

Két európai országban, Lengyelországban és Litvániában kezdték meg azoknak a Csillagkapu-szerű eszközöknek a használatát, amelyekkel valós időben kommunikálhatnak az egymástól több száz kilométerre élő emberek – számolt be a futurisztikus fejlesztésről a The Verge.

A szerkezetek egy-egy óriási kijelzővel rendelkeznek, így mindkét ország lakói láthatják egymást. A fejlesztés ehhez nagy sebességű internetkapcsolatot, illetve videokamerát használ. A kapuk nagy előnye, hogy az oda ellátogatók úgy integethetnek a másik oldalon állóknak, mintha csak pár lépés választaná el őket.

A Go Vilnius fejéből kipattant ötletet nem titkoltan a népszerű sci-fi sorozat, a Csillagkapu ihlette, de a járvány is hatással volt rá: a találkozások így biztonságosak, hiszen a két oldalon állók nem érintkeznek.

Az ötletgazdák azt remélik, hogy a fejlesztés egy befektető tetszését is elnyeri, és másol is kialakíthatnak hasonló kapukat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
EURO 2020 - kövesse a foci-Eb összes hírét a hvg.hu-n!
Itthon Lengyel Tibor 2021. június. 20. 15:00

Könnyen szerzett százmilliók - az államban nyugodtan bízhatnak Gődény és társai

Közeledik a 2022-es választás, de még a 2018-as után is 2,1 milliárd forintot próbál behajtani az állam azoktól a pártoktól, amelyek nem érték el akkor az 1 százalékos eredményt és emiatt vissza kellene fizetniük a kampánytámogatást. Köztük van az ezzel már 2014-ben megbukó, de azóta más miatt elítélt egykori monoki polgármester, Szepessy Zsolt, valamint a járványveszélyt tagadó Gődény György pártja is. Semmi garancia nincs rá, hogy mindez nem ismétlődik meg jövőre.