Tech hvg.hu/MTI 2021. április. 02. 19:31

Megbírságolták Oroszországban a Twittert, mert tüntetésre buzdíthattak rajta

Közel tízmillió forintnak megfelelő bírságot kapott a Twitter.

Egy moszkvai bíróság 2,4 millió rubelre, azaz csaknem 10 millió forintra bírságolta meg a Twittert, amiért az nem volt hajlandó eltávolítani fiatalkorúakat nem engedélyezett tüntetésben való részvételre buzdító bejegyzéseket. A bírói testület május 4-én a Google egy hasonló ügyét fogja tárgyalni.

A Twitter az egyik fő platformja a kormányellenes tüntetéseket szervező orosz fiataloknak. A kormány ezt nem mondja ki, arra hivatkozva fenyegeti büntetésekkel a Twittert, hogy kábítószerfogyasztáshoz kapcsolódó, valamint öngyilkosságra buzdító tartalmakat nem töröl. Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság (Roszkomnadzor), március 16-án figyelmeztette a Twittert, hogy blokkolni fogja a szolgáltatásához való oroszországi hozzáférést, ha egy hónapon belül nem távolítja el a kifogásolt tartalmakat, egy héttel korábban pedig ugyanezzel az indokláss korlátozták a sávszélességet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról