Tech hvg.hu 2021. március. 24. 11:56

Jakab: Fél évvel a betegség után a betegek 61 százaléka védett az újabb fertőzéstől

Leginkább azok maradnak védettek a fertőzés után 180 nappal is, akik súlyos klinikai tünetekkel estek át a koronavírus okozta betegségen.

Koronavírus-járvány
Friss cikkek a témában

A Covid–19-ből felgyógyult betegeknek csak a 61 százaléka lesz védett fél év elteltével a fertőzés után – derült ki a Virológia Pécs Facebook-bejegyzéséből.

Jakab Ferenc virológus arról számolt be, hogy rengetegen kérdezték őket, hogy mennyi ideig ideig védettek egy átvészelt fertőzés után és a Lancet nevű rangos orvosi lapban megjelent tanulmányt felhasználva választ is tudott adni a kérdésre.

A bejegyzés szerint a kutatók 164 beteg mintáit vizsgálták több időpontban, az utolsó vizsgálat 6 hónappal (180 nappal) a tünetek megjelenése után történt. Ebből az derült ki, hogy a vizsgált betegek antitestszintje

  • 12 százalékuknál nagyon alacsony (szinte negatív) volt a betegség kezdetén is.
  • 27 százaléknál a betegség kezdetétől számított körülbelül 20 napig magas, majd nagyon gyorsan csökkenő volt. Sok esetben 180 nappal a tünetek kezdetétől már nem volt kimutatható semlegesítő antitest szint.
  • 29 százaléknál a magas volt az első 2-3 hétben, de a csökkenés lassúnak bizonyult és még 180 nap után is egyértelműen mérhető volt.
  • 32 százaléknál a betegség kezdetétől számított 6 hónap múlva is magas volt. Ők zömmel súlyosabb klinikai tünetekkel vészelték át a fertőzést.

Jakab szerint mindez azt jelenti, hogy a vizsgált betegek 61 százalékának volt 180 nap után „elégséges” semlegesítő antitest szintjük, tehát rendelkeznek valamilyen szintű védettséggel. Viszont a maradék 39 százalék esetében alacsony (vagy teljesen negatív) a semlegesítő antitest szint. A professzor úgy véli, hogy ezért is nagyon fontos a járványügyi intézkedések folyamatos betartása, vagyis a maszkviselés és a fertőtlenítés, illetve a védőoltás beadása.

Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.