Tech hvg.hu 2021. február. 26. 18:07

A BKIK zsarolóvírus-támadásra hivatkozva hárította el a hvg.hu adatigénylését

Azt szerettük volna megtudni, hogy 2012 óta kikkel kötöttek szerződést, mikor és mire.

Közérdekű adatigénylést küldött a hvg.hu a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarának (BKIK), hogy kiderüljön: azóta, hogy 2012-ben kötelezővé tették a vállalkozások számára a kamarai regisztrációt és azzal az évi ötezer forintos hozzájárulást, mennyi pénz folyt be e forrásból a szervezethez. Azt is szerettük volna megtudni, hogy

  • az ötezer forintokból kikkel kötöttek szerződést, mikor és mire,
  • 2012 óta mennyi volt a BKIK éves bevétele, illetve
  • összességében 2012 óta kikkel kötöttek szerződést, mikor és mire.

Kérdéseinkre a BKIK főtitkára, Szentesi Lászlóné válaszolt. Azt közölte, hogy a szervezet bevételeinek évekre lebontott kimutatása, illetve a kamarai hozzájárulásból befolyt bevételek összege megtalálható a honlapjukon közzétett éves beszámolókban. És hozzátette, hogy mivel más forrásból is származnak bevételeik, nem tudják nevesíteni azokat a szerződéseket, amelyeket kifejezetten az ötezer forintokból finanszíroztak.

A másik, szerződésekre vonatkozó kérdésünk megválaszolását pedig arra hivatkozva hárította el, hogy

a BKIK informatikai rendszereit 2020. december 13-án (vasárnap) 06:30 körüli időben zsarolóvírus-támadás érte. A támadást következő munkanap munkakezdéskor azonosította az Informatikai Üzemeltetési Iroda. A támadás során a BKIK szerverein (win alapúak) a fájlok titkosításra kerültek, a titkosítás az adatbázisokat adatokat és a szoftverek egyes elemeit érintette, lényegében a kamarai informatikai rendszer összeomlását okozva.”

Hozzátették azt is, hogy az incidenst bejelentették a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnak, valamint a Nemzeti Kibervédelmi Intézetnek, az ügyben pedig büntető feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen.

A rendőrség nyomoz, ezért – mint megjegyezték – az üggyel kapcsolatban az eljárás lezártáig nem tudnak nyilatkozni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Sport Horn Andrea 2021. április. 14. 06:30

Száz nappal a tokiói olimpia előtt sem tudni biztosan, a járvány hogy alakítja át a játékokat

Száz nappal a nyitóünnepség előtt még mindig nagyon keveset tudni arról, hogy fog kinézni az idén nyárra halasztott tokiói olimpia. A helyiek a negyedik hullámtól tartanak, miközben a szervezők még mindig azt tervezgetik, hogyan lehet hatékonyan felügyelni és biztonságban mozgatni, ellátni az eseményre érkezőket, esetleg kezelni, ha valahol járványgóc alakul ki.