Tech MTI 2021. február. 24. 15:03

Parkolási pályára állt a kínai Mars-szonda, előkészíti a májusi landolást

A kínai Mars-szonda, a Tienven-1 már a Mars körül kering, és adatokat gyűjt a vörös bolygóról. Ha minden a tervek szerint halad, májusban jöhet a landolás is.

Ideiglenes parkolási pályára állt szerdán a Tienven-1 nevű kínai Mars-szonda annak előkészítésére, hogy a következő hónapokban landolhasson a vörös bolygón – jelentette be a kínai nemzeti űrhatóság. A szonda három hónapon át tudományos felderítést végez majd, miközben kamerái és spektrométerei ellenőrzik az előre kiválasztott leszállóhelyet és az időjárást a landolás előkészítésére.

A parkolási pályának a Marstól legtávolabbi pontja 59 ezer kilométerre, míg a legközelebbi 280 kilométerre van tőle. A szonda két marsi nap alatt tesz meg egy kört a bolygó körül.

A kínaiak űrszondája videót küldött a Marsról - itt ön is megnézheti

A Tienven-1 űrszonda hét hónapig utazott, hogy elérje a vörös bolygót. Az űreszköz marsjárója májusban vagy júniusban landolhat a planéta felszínén.

A Tienven-1 már 215 napja van úton július 23-i felbocsátása óta, jelenleg 212 millió kilométerre jár a Földtől. A Marsot február 10-én érte el, egy nappal az Egyesült Arab Emírségek Mars-szondáját követően.

A napelemmel működő, golfkocsi méretű kínai Mars-járó a tervek szerint a talajvízből venne mintákat, egykori mikroszkopikus életformák nyomait keresve. A kínai űrszonda sikeres landolásával Kína a második ország lehet az Egyesült Államok után, amely űreszközt juttat a Marsra. A NASA Perseverance Mars-járója február 18-án landolt a vörös bolygón.

Történelmi videó: így nézett ki a Perseverance landolása a Marson

A Perseverance több mint 30 GB adatot és mintegy 23 ezer felvételt küldött haza a marsi landolásról. Ezeket mutatta be a NASA hétfő este.

Kína űrkutatási tervei között szerepel továbbá egyebek mellett egy állandó űrállomás kiépítése, egy legénységet szállító űrhajó Holdra juttatása, és egy állandó kutatóbázis kialakítása ugyancsak a Holdon.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
hvg360 HVG360 2021. április. 16. 13:00

Élesben Velkey Györggyel: Leginkább túlsúlyos kamaszok kerülnek a gyermekintenzívre

Nincs olyan őrületes terhelés gyerekosztályokon, mint a felnőttekén – mondta a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója hvg360-nak. Velkey György arról beszélt, igaz vannak súlyosabb koronavírusos betegeik, közülük csak keveseket kell lélegeztetni. A Kórházszövetség elnökhelyettese úgy látja, bár a találkozásoknak van kockázata, a gyerekek szocializációja miatt is fontos, hogy mihamarabb visszatérjenek az iskolákba.